Българите в Атина масово се отказват да гласуват в най-голямата секция на площад “Карайскаки“. Причината за това е бавното обслужване и чакането с часове пред секцията, предаде Дарик.

Активността на сънародниците ни в испанската столица Мадрид също е висока, пред българското посолство дори се изви дълга опашка. Хората са търпеливи, гласуват и за президентска двойка и на референдума. 

Висока е избирателна активност на българите в Германия. В посолството в Берлин се изви огромна опашка от чакащи, но хората са търпеливи. Стотици бяха чкащите, предаде по-рано БГНЕС.

Опашката се образува заради декларациите, които трябва да попълват хората, които не са се регистрирали предварително за вота.

Рекордно висока е избирателната активност сред българите в Австрия. Избирателните секции във Виена, Инсбрук, Залцбург, Линц, Грац и Брегенц отчитат повишен брой гласоподаватели.

Огромни опашки от гласуващи имаше и във Великобритания

В Бурса опашките пред избирателните секции са по 60-70 души, но гласуването върви доста бързо, предаде БНР. Поради намаления брой на избирателните секции, доста хора идват организирано с автобуси, за да могат да гласуват. Бурса е град с 3 милиона население.

Секциите в града са шест. В окръга има още две. Има още една секция, която е от друг окръг, но се администрира от консулската ни канцелария в Бурса, така че общо секциите в окръг Бурса са девет.

По повод сигнали за нередности при изборите в Турция говорителят на ЦИК Камелия Нейкова заяви, че е постъпило искане да се прекъсне гласуването там, но изборният ден не може да бъде прекъснат.

Активността в чужбина

Близо 40 000 българи са гласували в чужбина за президент и вицепрезидент на България към 16.00 ч. Общият брой на гласувалите български граждани в секциите извън страната към този час е 39 585, съобщи БГНЕС, като се позова на МВнР.

Най-висока активност има в Република Турция - 14 759, следва Великобритания с 5 741, Испания с 3 823 и Германия с 1 991.

Изборният ден в секциите в Австралия, Китай, Индия и Виетнам приключи, като общият брой на гласувалите там е 353.

В Сингапур избирателната секция затвори с 80 гласували български граждани.

  • Уважаеми читатели, според изискванията на закона не се допуска предизборна агитация в изборния ден. "Предизборна агитация" е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори.