Така той коментира по bTV призива си в България да бъде официално признато турско малцинство, заради което военният министър Красимир Каракачанов призова да му бъде потърсена наказателна отговорност, защото нарушава Конституцията.

Местан подчерта, че концепцията за етнонацията, свързана с идеята за еднонационалност на българската държава, е философията на Възродителния процес.

"Ако това е така, то означава, че всички сме етнически българи. Това никога няма да призная. Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария", мотивира се Местан, след като в Албания беше признато българско малцинство.

На въпрос с какво самосъзнание е, той отговори:

„Аз съм български гражданин, етнически турчин, изповядвам исляма и се чувствам европеец като културна нагласа. В България имаме проблем с несъстоял се дебат какво влагаме в израза еднонационалност на българската държава. Ако се има предвид етноса, аз съм с турско етническо самосъзнание. Ако се има предвид принадлежността към България, към гражданската нация на България, моето самосъзнание, естествено, е българско. Не трябва да се бъркат понятията етнос и нация. Една нация може да съдържа в себе си един-два-три или повече етноса“.

Местан изтъкна, че няма турско гражданство и не е имал намерение да има друго, освен българското. Но бе категоричен:

"Лютви Местан е етнически турчин и трябва да бъде уважен като такъв".

Запитан кой е нарушил правата му, за да иска признаването на отделно малцинство, след като посочи, че свободно ходи на джамия и говори на турски език, Местан отговори:

"Забравяте, че плащам глоби за ползване на майчин език в предизборна кампания. Представяте ли си на българите в Украйна да им бъде забранено да агитират на български. България няма право на политика на двойни стандарти“.

И подчерта:

"Моите деца, като етнически турци, нямаха възможност да изучат своя език, защото живяха с мен в София и нямаше как да се организират паралелки по майчин език, поради простата причина, че бяха сами в класа. В семейството си съзнателно говоря с тях и на български, но поех и родителска отговорност да запълня това, което българската образователна система не им даде – научих ги и на майчин език“.

Местан отрече да получава финансиране от Турция и дори каза, че ДОСТ изпитвала проблеми с финансирането и затова на места се налагало да закриват офиси.

По повод карикатурата на Чавдар Николов, която изобразява Красимир Каракачанов в хайдушки дрехи, насочил пушка към него, водейки го към "Цацатурата", лидерът на ДОСТ каза, че я одобрява, но имало имало една грешка:

"Мога да бъда отведен в ареста с вързани, но не и с вдигнати ръце".

Във връзка с коментарите за здравословното състояние на почетния председател на ДПС, той пък каза:

"Нека Господ дари със здраве и дълъг живот Ахмед Доган, като мюсюлманин от сърце му го желая".


АНКЕТА: Да разследват ли Местан заради искането за турско малцинство?