ЕВН, която обслужва Югоизточна България, предлага повишението да е за  битови и стопански потребители.
Компанията не се ангажира каква ще е реалната крайна цена, тъй като не е запозната с предложенията на останалите енергийни дружества, формиращи общата цена - производители, Национална електрическа компания (НЕК) и Електроенергиен системен оператор (ЕСО) - както и кои предложения ще бъдат приети от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), посочват от компанията.
В края на миналата година НЕК поиска да бъде увеличена цената на тока на едро минимум с 4,5%.

Ако ДКЕВР приеме предложението на ЕВН за средно увеличение от 3,6 процента на цената на тока, тогава дневната тарифа за битови клиенти в Югоизточна България ще е 0,15658 лв./кВтч (без ДДС), а нощната - 0,10603 лв./кВтч (без ДДС).
Това е увеличение съответно с 3,5 процента и 4,2 процента спрямо сегашните за битови клиенти дневна тарифа от 0,15132 лв./кВтч (без ДДС) и нощна тарифа от 0,10174 лв./кВтч (без ДДС).

Според изчисления на дружеството стойността на консумираната месечна електроенергия от домакинство в Югоизточна България със средна примерна консумация 210 кВтч дневна енергия и 80 кВтч нощна енергия ще се повиши от 39.92 лв. на 41.36 лв. (без ДДС).

От ЕВН отбелязват, че предложението им за повишение на цените е по-ниско от официално обявената от НСИ средногодишна инфлация за 2011 г. , която е 4,2 процента.

Изменение на цената от 4%, което е в рамките на годишната инфлацията за 2011 г., е заявлението, което Е.ОН би направила, за да отрази единствено възникващите нови обстоятелства, посочват от компанията, която доставя ток в Североизточна България.
Според тях, това са разходите за изпълняване на евроизискванията за енергийна ефективност и ВЕИ, либерализация на пазара и влиянието на инфлацията.

От дружеството изчисляват, че предлаганото изменение с 9,1 процента на крайните цени за битовите клиенти би променило с 4 лв. месечната сметка на домакинство със стандартна годишна консумация от 3 500 кВтч.
Новите цени са изчислени при сегашните цени на НЕК и производителите на електроенергия.

През януари 2012 г. Върховният административен съд (ВАС) окончателно е отменил решението на ДКЕВР от 2008 г., с което са утвърдени разходите на Е.ОН за предоставяне на услугите разпределение и снабдяване с електрическа енергия за периода 2008 - 2013 г. ,съобщават от дружеството. Според решението на ВАС признатите от ДКЕВР разходи не покриват икономически обоснованите разходи на дружеството и не осигуряват необходимите инвестиции за повишаване на качеството на услугата, отчитат от Е.ОН.
Според тях, това показа, че през годините цените на електрическата енергия са необосновано задържани за сметка на електроразпределителните компании.

Електроразпределителната мрежа в Западна България ЧЕЗ е изчислила, че са й необходими 151 млн. лева за инвестиции за поддържане и развитие. Одобрените от ДКЕВР инвестиционни разходи за настоящата година са 111 млн. лева, а за предходните три - по 71 млн. лева средногодишно. Предложението на компанията би довело до средно увеличение на крайната цена на електроенергията от 0,7 ст. на киловатчас, без ДДС или 6.44 процента.

За битовите клиенти цената би била по-висока средно с 1,0 ст. на киловатчас (1,1 ст./кВтч. дневна и 0,9 ст./кВтч нощна тарифа), а за бизнес клиентите на ниско напрежение на компанията - с 0,8 ст./кВтч, без ДДС.

При средномесечна консумация на домакинство в Западна България от 200 кВтч (включително дневна и нощна тарифа), или 32,45 лева (с ДДС), средномесечната сметка за електроенергия би се увеличила с 2,49 лева (с ДДС), изчисляват от дружеството.
ЧЕЗ предлага цената за достъп до електроразпределителната мрежа за обекти на бизнес клиенти да бъде цена на 1 киловатчас мощност за един ден.

В ценовото предложение се отчита средногодишната инфлация, необходимостта от инвестиции, либерализацията на пазара и мерките за повишаване на енергийната ефективност.

Увеличение на цената на тока ще има от юли, но няма да допуснем да е с повече от 7-8%, успокои преди време председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.  Страната ни е остров на евтина електроенергия спрямо цените в региона и това не може да продължи дълго време, заяви той.
Миналия юли електроенергията за бита поскъпна с 2%.