По време на протеста около сградата на ДКЕВР имаше засилено полицейско присъствие. 

Протестиращите скандираха „Мафия”, „Убийци”, „Тръгвайте си” и развяваха национални флагове. Някои от присъстващите носеха фактурите и сметките си за електроенергия и ги размахваха пред сградата. Възрастен пенсионер разказа, че последната му сметка за електроенергия е в размер на 100 лева, при положение че досега е плащал не повече от 35 лева на месец. Друг протестиращ пък посочи, че последната му сметка за ток е 320 лева, а обикновено сметките му за предходни месеци са около 100 лева, предаде БГНЕС.

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки заяви, че исканията на всички събрали се са за прекратяване на договорите с трите електроразпределителни дружества в страната и тяхната национализация.
„Вече има резултат от нашите действия и човекът, който искахме да си тръгне от пет години, вече го няма. Призоваваме неговия заместник обаче да извърши цялостна проверка на дейността на комисията, да установи дали има конфликт на интереси в нея и какви ще са санкциите при евентуални такива случаи”, каза той, цитиран от "Фокус".

В декларация на протестиращите, внесена в ДКЕВР, се настоява да се създаде Национален обществен съвет от защитници на националните интереси, утвърден от парламента за контрол на комисията.
Гражданите са категорично против въведената такса "достъп до разпределителната мрежа". Настояват и за мораториум върху повишаването на цените на ток, парно и вода, като се има предвид и монополното положение на производителите и разпределителите доставчици на тези стоки и услуги.
Протестиращите искат проверка от ДКЕВР и Сметната палата на финансовите разчети на дружествата, да се разработи нова енергийна стратегия на страната и да се формира обща цена на електроенергията до крайните потребители и всички допълнителни такси да бъдат намалени с 50%, с което ще се намали крайната цена до потребителите с 20-25%.

Ангел Джамбазки каза още, че има информация, че членът на ДКЕВР Андон Роков е брат на адвокат от кантора, която обслужва „Софийска вода”. Зам.-председателят на ВМРО внесе сигнал с тази информация в държавната комисия и призова новият председател Юлиана Иванова да провери дали това е конфликт на интереси и да вземе съответните мерки.

Пукат балони

Претест срещу монополите имаше и пред Министерски съвет, където 500 балона бяха спукани от активисти на "България на гражданите". 
С карфица всеки можеше да сложи символичния завършек на брака по сметка между управляващи, олигарси и монополи, призоваваха активистите. Карикатурни фигури на премиера и монополите разказваха на присъстващите за тяхната връзка.

Кичат лозови пръчки със сметки

Във Великото Търново протестиращи ритуално бяха зарязани лозови пръчки, окичени с високи сметки за ток. Заради Свети Валентин гражданите получиха меденки с формата на сърце като символ на разбитите от монополистите сърца на българите.

Енергодружествата са "за" промени на ценообразуването

Междувременно при обсъждането на нова наредба за ценообразуване на електроенергията в ДКЕВР всички електроразпределителни дружества заявиха, че ще представят писмени препоръки, повечето от тях отправиха критики, затова че не се предлагат промени в методиката за образуване на цените.

Все още не съм готова да коментирам наредбата и предлаганите промени, каза пред журналисти новоназначеният председател на ДКЕВР Юлиана Иванова, цитирана от БТА.
Тя заяви, че подкрепя протестиращите, защото и нейната сметка за ток е висока, но все още не може да успокои хората и да каже какво ще бъде направено от ДКЕВР.

Прокуратурата за тока

Започналата проверка за цените на тока касае също и изпълнението и на клаузите по договорите за приватизация на ЕРП-та, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров и допълни, че именно това може да рефлектира въру сметките за тока. Ако бъдат установени безстопанственост и длъжностни престъпления, може да бъде търсена персонална отговорност, допълни Цацаров.
Държавната финансова инспекция пък ще провери дали са възлагани обществени поръчки в трите ЕРП-та.

Вижте снимки от протестите