И още: отговори за връзките от разстояние, безопасния секс, девствеността и митовете за нея може да се намерят в loveguide.bg.

Създателят на платформата Николета Попкостадинова си е поставила целта да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища.

"Младите хора търсят отговори на въпроси, които не получават другаде, питайки директно браузъра "Как да…" или "Какво е…", затова платформата дава изчерпателни отговори с проверена информация под мотото "За секса - позитивно, честно, надеждно", обясни Попкостадинова по БНР.

По света здравното и сексуално образование отдавна е част от задължителната учебна програма и вече се говори за осъвременяването му с включване на допълнителни теми, извън класическите, като предпазване от нежелана бременност и предаване на инфекции по полов път, включват се 3D анимации.

Говори се много за порното, включително се гледат в час филми и се прави анализ, за да разберат учениците каква е огромната разлика между порното и секса в реалния живот. Целта е да компенсираме дупките в здравното образование над децата, или промяна отдолу нагоре, обясни Попкостадинова.

Според нея табуто по темите, които вълнуват подрастващите, е поколенчески обусловено, а изоставането в здравната грамотност на тийнейджърите у нас е осезаемо.

Децата, които остават анонимни, могат да задават своите въпроси. Интерактивната платформа разполага със собствен видеоканал и всяка седмица там ще се появява нов видеоклип на различна тема.

Водещата на канала е Весела Бабинова, една от най-интересните млади български актриси, носител на Аскеер за изгряваща звезда. А на различните коментари и въпроси ще отговарят експерти по темите.