Това стана необходимо, след като съдът отмени част от действащата в момента наредба.

Държавата започва да пише Закон за личната помощ. Това стана ясно след среща на майки на деца с увреждания със социалния министър Бисер Петков. До месец трябва да са готови конкретни промени, които отново да бъдат обсъдени.

Според майките най-важно е помощите от държавата да не са "на калпак", а да са според потребностите на всеки.

Срещата дойде след пет национални протеста, в които родителите поискаха справедливо разпределение на държавните пари, а не допълнителни средства. Децата с увреждане у нас са около 26 000, а хората с увреждания, които са в трудоспособна възраст, са около десет пъти повече - 280 000 души.

Министрите на социалната политика и на здравеопазването са решили да се създаде работна група, която да обсъди предстоящата реформа в експертизата на работоспособността. След това ще бъдат предложени и законодателни промени, съобщават от министерството на здравеопазването.

Участниците в срещата са набелязали план за действие в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен аспект. Проведен е разговор с ресорния вицепремиер Валери Симеонов с цел спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, като по този начин ще бъде намерено временно решение за работата на ТЕЛК. 

Двамата министри и екипите им са обсъдили пътна карта за предстоящата реформа в системата с оглед изпълнение на правителствената програма.

От работната група се очаква доклад за структурни промени, които да бъдат предложени и обсъдени в Националния съвет по медицинска експертиза.

В дългосрочен аспект, след широко обществено обсъждане с всички засегнати страни, ще се пристъпи към законодателна инициатива.