Толкова се пада средно на жител, стана ясно, след като правителството определи размера на отчисленията за дейностите по изграждане на нови съоръжения за обработка на битови отпадъци. За всяка година в периода 2011-2014 г., са определени две различни ставки на отчисления, в зависимост от вида на отпадъците, предаде БТА.

Целта е да се стимулират общините да изграждат собствени системи за предварително третиране на отпадъците, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.
През 2011 г. таксата депониране на отпадъци ще бъде три лева за тон, обяви министърът. Тя  посочи, че нормата на натрупване на отпадъци средно за страната е около 300 килограма на жител. Това означава, че на човек средно се падат по 98 стотинки през следващата година. Между 40 и 50 на сто от таксата за битови отпадъци обикновено се плаща от фирми, което означава, че за гражданите таксата ще бъде почти наполовина, или около 60 стотинки. Таксата ще може да се плаща четири пъти в годината, което прави по около 15 стотинки на жител, изчисли  Караджова, цитирана от БТА.

През следващите години таксата се увеличава постепенно, като рязкото увеличение е през 2014 г., когато ще бъде 35 лева за тон. Това означава около 11 лева на жител, отбеляза министърът.

Столичната община и община Търговище, които са изградили своите системи за предварителна обработка на отпадъците, ще плащат значително по-малко, защото те не депонират голяма част от своите отпадъци, а ги сортират. Причината за решението таксата рязко да се увеличи през 2014 г. е заради това, че инсталации за предварителна обработка могат да се проектират и изградят максимум до две години. Ако общините съумеят за този период да построят съоръженията, те ще намалят значително отпадъците, които се депонират.