Новият Митнически кодекс на Съюза ще въведе по-ефективни и прозрачни процедури и ще ускори дистрибуцията на стоки.

Той ще позволи също потребителите да бъдат защитени по-добре от незаконни и фалшифицирани стоки, се подчертава в комюнике на Европейската комисия, цитирано от Франс прес и БТА.

Този нов Митнически кодекс представлява основно преработване на действащото митническо законодателство в ЕС, датиращо от 1992 година.

"Новият кодекс на Митническия съюз отваря пътя за нови компютърни системи, които ще предоставят бързо данни за качеството на обменяните стоки и ще даде възможност за много тясна координация между администрациите и нашите страни членки", отбелязва еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран в комюникето.

Митническият съюз, който е основа на ЕС, е съществен елемент за доброто функциониране на единния пазар: щом митническите формалности бъдат изпълнени в една страна, стоките могат да се движат свободно на територията на съюза, изхождайки от принципа, че всички държави членки прилагат едни и същи правила за приходите и защитата на външните граници.

Митническите служби играят и защитна роля, допълва комисията.

"Те участват активно в борбата срещу тероризма, като извършват проверки, за да разкрият трафик на оръжия и незаконна търговия с произведения на изкуството и културни ценности, както и предпазват потребителите от стоки, които са рискови за сигурността и здравето", пише ЕК.