Цветанов беше изслушан в парламента за инцидента, при който беше упражнено полицейско насилие над семейство от Кърджали на 23 юли. До изслушването му се стигна след скандал в парламента заради критики от левицата и ДПС.

МВР ще продължи да работи със същия ентусиазъм и съм дал пълната оперативна свобода за действие, като се спазват законите, допълни Цветанов. Той посочи, че ще има дисциплинарно производство по случая, след като приключи проверката, която е назначена.

Синът на семейство Мустафови от Кърджали е подпомагал и посредничил за ползването на две момичета за сексуална експлоатация, започна конкретните си обяснения по случая Цветан Цветанов.

На 18 май 2010 г. е постъпила информация в полицията в Кърджали за сводничество и използване на момичета за сексуална експлоатация от таксиметровия шофьор Джем Мустафа, обясни министърът, цитиран от "Фокус". Мъжът бил осъждан и преди за сводничество, има и тежка присъда за притежание на взривни вещества през 2003 г. Всичко е ясно – кой къде е, кой какво прави, кой с какво се занимава, каза Цветанов. По случая били използвани СРС-та.

По думите му, Мустафа ползва автомобила на бащата Сабахтин Мустафов като такси. В петък мъжът карал проститутки за клиенти в Момчилград. Прибирайки се към Кърджали, получил обаждане, с което му се поръчват две проститутки за приятели на сина Карим Мустафов, цитира министъра КРОСС.

Влизането в дома на Мустафови министърът обясни с предотвратяване на престъпление срещу две момичета, жертва на сводничество. По думите му, в петък служителите на МВР се представили и казали, че става дума за специализирана операция.
"Не е имало съпротива. Не е разбивана вратата", уточни Цветанов.

Полицаите решили, че проститутките са в детската стая и влезли малко по-бързо. Затова от вратата била ударена дъщерята Ширин, която е с пукната глава.

При разпит в полицията синът Кадир Мустафов казва, че е поръчал проститутки. Той обаче отказал да напише това в писмените си обяснения, обясни Цветанов.

Мъжете, ползвали проститутките, разказали по-късно, че са се обадили на Карим, поръчали момичетата, платили са на Джем Мустафа по 30 лв. за половин час за услугите.
Всъщност Карим е човекът, който е подпомагал и осъществил тази посредническа дейност за ползването на тези две момичета с цел сексуална експлоатация, разясни накрая Цветанов.
Той уточни, че Сабахатин Мустафов е работил в структурите на МВР, но е уволнен през 1991 г.

Задължение на министъра на вътрешните работи е да се извини, когато се случи подобен случай, каза Цветанов. Той обаче не вярва, че Айсел Мустафова ще се съгласи, че синът й се е занимавал със сводничество.

Провокирате този дебат, защото може би синът Карим Мустафов е председател на младежкото обединение на ДПС в Кърджали, обърна се към опозицията Цветанов, цитиран от "Фокус".
"Вие захранвахте с информация тежката престъпност. Алексей Петров беше част от това, което беше ваша политика или на други депутати, които сега са независими. Петър-Сумиста е назначен за съветник по препоръка на БСП", отбеляза той в края на изслушването.

„И тази нощ има проведена полицейска операция. Може би някои от задържаните лица също ще се оплачат, за разпространение на кокаин, за сводничество... Трагичното и тревожното е, че едно от момичетата, които са задържани тази вечер, е на 16 години", каза още пред депутатите Цветанов.

Когато се работи много, когато се работи стресово, е възможно да се случват и грешки, за които вътрешният министър има доблестта да се изправи и да поднесе своите извинение, заяви председателят на НС Цецка Цачева, цитирана от БГНЕС.

Дъщеря им се нуждае от подкрепа, правя всичко възможно да осигурим от министерството всичко, което е необходимо, каза по-късно в кулоарите на парламента Цветанов. Той каза, че депутатът от ДПС Ремзи Осман се е обадил на парламентарния секретар на МВР по случая в Кърджали и е поискал среща с министъра.

Вчера стана ясно, че според Айсел Мустафова, е предлаган подкуп на съпруга й да не се раздухва случаят.


Вижте видео от изявлението на министър Цветанов