"Коалиция за България" разкритикува полицейските акции и поиска вътрешният министър Цветан Цветанов да бъде изслушан утре, съобщи БТА. Към това искане се присъедини и ДПС.
В декларацията на левицата, прочетена от Димчо Михалевски, се акцентира върху "полицейския произвол", като конкретно бе визиран случаят в Кърджали в петък, когато цивилни полицаи нахлуха в частен дом и биха погрешка семейство.

"Нужен е ясен отговор защо е разпоредено на полицаите да се държат брутално и грубо с българските граждани, които плащат заплатите им. Случайна грешка, повтаряща се грешка, по погрешка - редица от грешки, която предизвиква въпроси каква е политиката - на правото или на палките", продължава текстът на документа.

Днес ние питаме от най-високата трибуна - какво става в България, кой е виновен, кой разпорежда тези действия и създава среда на безнаказаност и бруталност, се казва още в декларацията.
Според социалистите, тази среда е подхранвана от политическо говорене и не е важно кой и защо е задържан, а колко и как арестите са представени на обществото. Важно е полицията да демонстрира активност, да внушава бруталност, да създава подчинение и страх, прочете Михалевски.

От левицата попитаха риторично дали всичко това управляващите правят само заради рейтинга си. "Трябват им ръкопляскащи, а не задаващи въпроси граждани. Към това беше насочена "филмовата продукция на полицейското студио през последната година", прави обясни Михалевски.

Срещу колко от арестуваните имаше доказателство и колко от тях останаха в арест - нямаше значение, добави той. Какво са правата и свободите на гражданите, когато полицията може да нахлуе безнаказано във всеки дом, обърна се депутатът към колегите си от ГЕРБ.

От Коалиция за България поискаха председателят на парламента Цецка Цачева още днес да свика заседание на комисията по правата на човека. Тя отговори, че в рамките на деня ще прецени дали да го направи, съобщи Дарик радио.

Малко след това Цачева съобщи, че утре Цветанов ще бъде изслушан в НС за случая в Кърджали.

Премиерът Бойко Борисов наредил на Цветанов полицаите, били погрешка семейството, да бъдат тежко наказани. Това ще стане след доклада на Инспектората на МВР, каза министър-председателят пред БНР.

Айсел и Сабахатин Мустафови, които са бивши полицейски служители, са подали жалби до всички институции. Пред bTV жената разказа, че полицаите отвели съпруга и сина й Кадир. Сутринта, когато двамата били освободени от ареста, се разбрало, че полицейската акция е за задържане на човек, разследван за сводничество.
Сводникът бил таксиметров шофьор, който бил изпратен от таксиметровата фирма, на която Кадир позвънил.

"В петък към 22 часа ми звънна един приятел, за да извикам такси. Аз звъннах на таксито, за да го поръчам. В същия момент полицията е следяла този таксиметров шофьор, което разбрах впоследствие за проституция, и моя номер, и правят нападение в нашия апартамент”, обясни Кадир Мустафов.

Вижте снимки на Ширин и Айсел Мустафови