Вчера прокуратурата поиска 7 години лишаване от свобода за Цонев и Попов и 6 години за Сантиров. Държавното обвинение настоя и за глоба от по 15 000 лева за всеки о тях.

Тримата са обвинени за това, че през 2010 г. Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач - са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров. Според обвинението целта е била той да прекрати разследване срещу бившия министър.

Вчера неочаквано Тенчо Попов се отказа от показанията си, дадени при досъдебното производство, и заяви, че ги е направил под принуда от следователя и след като прокурорът Роман Василев му предложил сделка. Попов заяви, че след като следователят се подиграл с него, решил да му го върне, като му даде в плик неденоминирани банкноти в плик, за който излъгал, че е от Цонев. Очаквал Петров да отвори веднага плика и да разбере, че е излъган, като след това смятал да го заплаши, че ще разкаже всичко на прокурора по делото срещу Цонев. Това обаче не станало и след това Попов бил обвинен, че му е дал подкуп от 20 000 евро, които били представени като доказателство също в плик.

Днес в съда продължиха финалните пледоарии по делото, което и стана причина присъдата да бъде отложена. Един от адвокатите на подсъдимите обвини основния прокурорски свидетел в лъжа и поиска от съда да изключи от доказателствата в процеса показанията му. Това е именно следователят, който е преговарял за парите от подкупа. Самият той всъщност е бил своеобразно СРС, защото е ходил на срещи с двама от подсъдимите със записващо устройство, предаде БНР.

Защитата обаче твърди, че е лъгал пред съда и че всъщност той е искал парите и даже дирижирал контактите си с двамата подсъдими, така че да вкара тях и Цонев в корупционната схема. „Нагло” и „недопустимо” бяха част от определенията, използвани към показанията на Петьо Петров. Той беше наречен още „недостоверен” и „ненадежден” и затова адвокат Константин Симеонов поиска показанията му да бъдат изключени.

Защитата на Цонев и Попов пък настоя съдът да изключи от доказателствата  СРС-тата по делото, защото са направени чрез заобикаляне на закона. Например на един от записите, в който е заснето как следователят седи в кафене със Сантиров, изведнъж на масата се появяват чаши и чинии, без да се вижда някой да ги носи. Това даде на защитата основание да смята, че записът е манипулиран, като цели пасажи са били ръчно изтрити.
Всъщност свидетелските показания на Петьо Петров и записите, направени със СРС на срещите му с Тенчо Попов и Петър Сантиров, са единствените доказателства в процеса, така че, ако съдът не ги използва, ще трябва да прочете оправдателни присъди.

Неколкократно в съдебната зала беше цитирано името на министъра на вътрешните работи, включително и с репликата на Цветан Цветанов от пролетта на 2010-а, че ще се срещне с тогавашния Висш съдебен съвет само след ареста на съдия.

Пледоария от десетки страници, подготвена на преносима "флаш" памет, пък представи пред магистратите бившият им колега Петър Сантиров, съобщи БТА. С цел икономия на време и възможността съдебният секретар само да следи написаното, съдът се съгласи защитните думи на магистрата да бъдат предадени на "флаш" памет.