Това стана по време на днешното заседание по делото срещу Цонев, Попов, който е бивш секретар на финансовото министерство, и бившия съдия Петър Сантиров, предаде  “Фокус” .
Тримата са обвинени, че през 2010 година са дали подкуп в размер на 20 000 евро на следователя Петьо Петров, за да прекрати друго дело, което водел срещу ексминистъра.

Прокуратурата поиска съдът да ги признае за виновни и да наложи присъда от 7 години затвор за Цонев и Попов, и 6 години за Сантиров, в качеството на съучастник и помагач, съобщи БГНЕС. Държваното обвинение поиска още максималният размер на глоба по 15 000 лв. за тримата. Сред аргументите на прокурора е това, че те са били на високи позиции в йерархията, а е трябвало да бъдат за пример.

По време на заседанието бяха прочетени показанията на Попов в досъдебното производство, в които той посочва, че е комуникирал с Цонев чрез есемеси и че непознат човек отишъл у тях и му дал запечатан плик с 20 000 евро. Днес той се отказа от тях.

"Арестуваха ме по брутален начин (и МВР, и прокуратурата обаче не откриха насилие - б.р.), причиниха ми болка и страдание. Прокурор Роман Василев дойде при мен и ми предложи сделка. Познавам се с него лично и той се обърна към мен с думите: „Тенчо, ти си умно момче, ето ти два листа, пиши срещу съдията и министъра, за теб няма да има последици, ще те пуснем”, разказа подсъдимият.

Той отказал, след което следовател го привикал и разговарял с него без срещата да бъде документирана. Следователят се опитал да го принуди да сътрудничи на следствието и трябвало да се докаже, че е комуникирал с Николай Цонев, дори го заплашил, че ще му конфискуват колекцията от редки монети и пари. По думите на Попов му била организирана и масивна кампания в медиите срещу него.

Прокурор Роман Василев нашумя, след като на видеозапис се чу как при ареста на Николай Цонев му казва: "Понеже сте абсолютен престъпник, на колене долу на земята", въпреки че той вече е с белезници на ръцете. Заради това магистратът беше наказан.

Тенчо Попов каза още пред магистратите, че никога не е имал мотивация да дава подкуп в полза на Николай Цонев.
"Потресен съм от качеството си на обвиняем. Никога не съм имал никакви отношения с Цонев, никога не съм разговарял на четири очи с него. И двамата бяхме членове на предизборния щаб на НДСВ през 2009 година, но в него има около 30 души", каза подсъдимият.

Той посочи, че не е познавал и свидетеля по делото следователя Петьо Петров и разказа как той е инициирал четири срещи между тях.
"На втората среща разбрах, че Петров ме използва като канал за рекет срещу Николай Цонев", добави Попов.

Той каза, че Петров е заявил, че министър Цонев не е виновен, но трябва да даде пари, цитира го БТА. Подсъдимият заяви, че тогава е нямал координати на Николай Цонев, опитал се да протака случая колкото може, а накрая е решил да предаде на Петров плик със стари неденоминирани банкноти, за който излъгал, че са от министъра. Очакванията на подсъдимия били следователят да отвори веднага плика и да разбере, че е излъган, като след това Попов смятал да го заплаши, че ще разкаже всичко на прокурора по делото срещу Цонев. Следователят обаче не отворил плика, а си тръгнал, след което Попов е бил арестуван от чакащи служители на МВР.
Той бе категоричен, че няма нищо общо с плика с 20 000 евро, завързани с ластик в банкноти по 200 евро, които са предадени в националното следствие часове след задържането му.
"Не се признавам за виновен и се надявам, че истината ще възтържествува", каза още той.

Абсурдно е да твърдим, че е оказван какъвто и да е натиск по отношение на който и да е от обвиняемите по делото, коментира по-късно пред журналисти прокурорът Божидар Джамбазов. "Моята цел на заседанието беше - да могат се чуят обясненията на Попов, които са дадени в досъдебната фаза и съдът да направи преценка кои от тях ще кредитира, защото те са дадени в присъствието на защитник”, добави той.

Самият Николай Цонев също заяви, че не е имал никакви отношения с Тенчо Попов. Не познавал и Сантиров. Цонев заяви, че не е участвал в корупционна схема, но се възползва от правото си да не отговаря на въпроси.

На заседанието обяснения даде и подсъдимият Петър Сантиров, който посочи, че няма какво да добави от казаното до сега, освен че има леки несъответствия от СРС-тата по делото, в които и той е записван.
По-рано съдът прие и експертизата, която трябва да даде окончателен отговор на въпроса за автентичността на ауидио- и видеозаписите, направени със СРС-та, на които се крепи обвинението. Вещото лице обаче се позова на Закона за класифицираната информация и не обяви какво пише в нея.

В четвъртък предстоят финалните пледоариите по делото. Очаква се присъдата да бъде произнесена още същия ден.