Градината ще обхваща историческото ядро на парка, от вълнолома с Морска гара до Евксиноград, предадоха Дарик радио и "Фокус".
Изключение ще бъде направено за Логопедичната детска градина, която се намира на територията на Морската градина и за имот на Министерство на отбраната от 60 декара, където ще бъде построен новият варненски зоопарк.

Варненци протестират от месеци срещу новия устройствен план, който предвиждаше застрояване на Морската градина. Само в сряда около 1000 души протестираха пред общината.

Общинският съветник от ГЕРБ и председател на областната структура на партията Иван Портних обяви, че решението за забрана за строителство в Морската градина е съгласувано с държавното ръководство, включително премиера Бойко Борисов, вицепремиерите и ресорния министър Лиляна Павлова. По думите му това, което е предвидено в общия устройствен план, ще важи поне през следващите 25 години.

Местните депутати приеха предложението на Борислав Гуцанов от БСП да се внесе искане в Министерството на културата втората част на Морската градина (до Шокаловия канал) също да се присъедини към историческото ядро.

В Морската градина попадат три местности, две от които са почти изцяло със застроени частни имоти. Управителят на Териториалната проектантска организация арх. Георги Митрев коментира за БТА, че бъдещето на постройките ще бъде решено с приемането на подробния устройствен план на парка.
Собствениците на празни частни имоти няма да имат право да ги застрояват, тъй като територията е обявена за зелена зона.

Обсъждането на промените бе прекъснато от скандал, предаде "Дневник". Той бе предизвикан заради желанието на членове на "Зелените" и гражданското Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията да вземат участие в дебата.
Думата им бе отнета от председателят на Общинския съвет Николай Апостолов с мотива, че заседанието не е публично обсъждане. Това предизвика острата реакция на бившия министър на външните работи Иван Станчов.
"Цели 47 г. съм живял извън България, но никъде не съм виждал подобно безобразие. Подобно потъпкване на граждански права не се е случвало дори по време на нацизма", възмъту се той и напусна залата.

Осуетеното участие на гражданските сдружения в дебата остави извън него темата за т.нар. "Алея Първа" - 122 дка крайбрежни терени до морето, които също са част от парка.
През лятото на 2009 г. те бяха продадени на "Холдинг Варна". Продажбата бе извършена в край на управлението на тройната коалиция от областния управител Христо Контров (ДПС) на цена около 50 евро за кв.м.
Сделката бе извършена по настояване на тогавашния шеф на агенцията за инвестиции Стоян Сталев с мотива, че през 2007 г. холдингът, част от групата на "Химимпорт", е получил за проекта си "Алея Първа" на стойност 73 млн. лв. сертификат за инвеститор първи клас.

През пролетта "Холдинг Варна" започна мащабни брегоукрепителни работи, които, според издадените от община Варна строителни разрешения, трябва да предшестват реализацията на прект за изграждането на атракционна и курортна зона.
Сделката за продажбата на въпросните 122 дка е обжалвана пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург от архитект Калина Павлова.

Въпреки обявеното по-рано спиране на протестите във Варна, около 19 часа над 300 протестиращи блокираха кръстовището пред общината заради проекта "Алея първа", съобщи bTV. Протестиращите поискаха сградите, построени през последните 20 години в различни части на Морската градина, да бъдат съборени.