От общината предлагат такса "смет" за гражданите и жилищните имоти на предприятията да остане 1,6 промила и през 2011 г., а таксата за нежилищните имоти на предприятията да остане 12 промила върху данъчната оценка на имота. Предложението е на заместник-кметовете Мария Бояджийска и Минко Герджиков, предаде БТА.

След дълги дебати в Столичния общински съвет бе решено от 1 януари 2011 г. да се вдигна данък сгради на около 90 000 собственици на имоти. Това се налага заради въведените промени в зонирането на столицата.
В първата - "най-скъпа" централна зона вече ще се включат жк. "Кривата река", жк. "Зона Б-5", долната част на кв. "Лозенец", а във втора - останалата част на "Лозенец", както и кв. "Банишора", жк. "Зона Б-18", районът около Централна гара, както и кварталите "Драгалевци", "Симеоново", "Малинова долина", "Княжево", "Киноцентър". Столичният комплекс "Дружба" ще бъде в трета и четвърта зона - "Дружба 1" е в четвърта, а "Дружба 2" - в трета.

Повишението ще бъде с около 25 на сто между отделните зони, като засегнатите собственици на апартаменти ще плащат с около 20 лв. повече, в зависимост от вида на жилището си, заяви Минко Герджиков, цитиран от Дарик.

Картата е "политическа" защото в най-скъпата "първа зона" живеят избирателите на Синята коалиция, заяви Грета Стефанова от партията. Тя каза още, че повишаването на данъците не е подходящо да се прави в година на криза и безработица.

София ще остане с едно от най-ниските нива на данък "сгради" у нас - 1,875 промила, както и най-ниските сред европейските столици, тъй като там данъкът е в проценти от данъчната оценка, каза неотдавна Герджиков.

27 милиона лева ще бъдат дадени догодина за лятно почистване на улиците, а 3,5 млн. лв. - за почистването на междублоковите пространства, решиха общинарите. Парите за зимното почистване през следващата година ще са 17,6 млн. лв., като от тях 2,883 млн. лв. са за зимното поддържане на пътищата във Витоша.