Проверка по случая бе образувана, след като председателят на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта Яне Янев внесе сигнал в прокуратурата през февруари. Той обяви, че има данни как прокурори са "смачкали" делото за сделки на НЕК с швейцарската ЕФТ за износ на ток, от което са нанесeни щети за 90 млн. лв. След проверка държавното обвинение възобнови разследването.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е внесъл искане до съвета за образуване на дисциплинарното производство срещу Кокинов. По думите на Цацаров, той е обяснил, че е назначил прокурора по процеса Георги Тафров съгласувано с Върховната касационна прокуратура. Ако това се потвърди, очевидно не трябва да търсим най-тежкото наказание, каза тогава главният прокурор.

Междувременно ВСС освободи Ангел Илиев от поста апелативен прокурор на София, пак по предложение на Сотир Цацаров. Самият Илиев подаде оставка миналата седмица, след като срещу него бе образувано дисциплинарно производство също заради нарушаване на случайния принцип, но при разпределянето на делото за пране на 7.5 млн. евро по аферата “САПАРД”.

Проверката срещу Илиев започна след скандала заради оттеглянето на протестите срещу оправдателните присъди на Людмил Стойков и Марио Николов, за което обвинителят Стойчо Ненков бе обвинен за престъпление срещу правосъдието. Именно Илиев определил Ненков да поеме делото “САПАРД”. Според Цацаров Илиев признал, но категорично отрекъл да е упражнявал какъвто и да е натиск над Ненков.

ВСС назначи днес съдия Павлина Панова за зам.-председател на Върховния касационен съд и шеф на Наказателното отделение. Председателят на ВКС проф. Лазар Груев предложи Панова за поста, на мястото на Гроздан Илиев, който бе избран за конституционен съдия.