Подписването е станало по време на преговорите на контактната група за Украйна в Минск, Беларус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Споразумението беше подписано от бившия президент на Украйна Леонид Кучма, който представляваше Киев, и от лидерите на проруските сепаратисти в Донецка и Луганска области - Александър Захарченко и Игор Плотницки, допълва ДПА.

Споразумението съдържа 12 точки. Сред тях е размяна на затворници и пленници и изискване за въвеждане на мониторингов режим върху спазването на примирието.

Проруските сепаратисти подчертаха, че все пак искат да се отцепят от бившата съветска република, предаде Франс прес.

"Спирането на огъня не означава промяна в целта ни да се отделим от Украйна
", обясни
Игор Плотницки.

Украинският президент Петро Порошенко потвърди, че има споразумение.

"Давам нареждане на началника на ГЩ на въоръжените сили да прекратят враждебните действия от 15 ч. по Гринуич на 5 септември", съобщи той, цитиран от своята пресслужба, предадоха АФП и БГНЕС.

Президентът поръча на украинското министерство на външните работи да следи заедно с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа дали се спазва
споразумението, посочва ДПА.

Захарченко и Плотницки увериха пък, че ще позволят на наблюдатели на ОССЕ да следят дали то се спазва.

Преди подписването на документа украинският премиер Арсений Яценюк подчерта, че мирният план трябва да предвижда изтегляне на руските войски от украинската територия, като призова западните страни да бъдат гаранти на такова споразумение.

"Трябва да възстановим мира, но не на основата на плана, предложен от руския президент, а въз основа на този, предложен от украинския президент, който трябва да бъде подкрепен от САЩ и ЕС. Няма да успеем сами срещу Русия, те ще ни измамят. Имаме нужда от гаранции", смята той.

Според него, за да бъде ефективен, планът трябва да предвижда "примирие, изтегляне на руската армия и възстановяване на контрола по границата".

Преди два дни руският президент Владимир Путин обяви план от 7 точки за решение на кризата в Украйна и обяви, че в петък се очаква да има решение.

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че приемането на нови санкции на Европейския съюз срещу Русия може да бъде отложено, ако се установи примирие в Източна Украйна.

По-рано днес лидерите на страните от НАТО одобриха план за действие, който предвижда създаването на сили за бързо реагиране и цели да укрепи отбраната на алианса в Източна Европа в отговор на руската интервенция в Украйна.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?