Това решение бе взето днес от Съвета по общи въпроси на Европейския съюз, съобщи БНР.

Договореност в тази посока беше постигната неотдавна между представители на ЕС и Русия - с цел междувременно да се намерят отговори за евентуалните търговско-икономически проблеми, които безпокоят руската страна. Москва се опасява, че икономическите й интереси са застрашени.

Затова и преди дни, Русия предупреди, че ако търговското споразумение ЕС-Украйна влезе в сила преди края на 2015 г. ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.

Още от 1 ноември т.г. обаче започват да действат текстовете от споразумението, свързани с правосъдието, сигурността, гражданските свободи, борбата с престъпността и корупцията. Предвижда се и сътрудничество в широк кръг финансови и икономически сфери, което постепенно да доближи законодателството в Украйна до европейските норми.

От Съвета по общи въпроси съобщават още, че е представено и предложение за удължаване на срока на търговските преференции за Украйна до края на 2015 г.

По-рано днес украинският президент Петро Порошенко заяви, че споразумението за асоцииране между Украйна и ЕС ще започне да действа в пълен обем от 1 ноември.

"Няма да има връщане в миналото. От 1 ноември тази година споразумението влиза изцяло в сила. Никакво отлагане, нищо такова няма да има.", категоричен бе Порошенко.