Гласуването в ЕП беше определено като "историческо" от председателя Мартин Шулц и приключи с 535 гласа "за", 127 гласа "против" и 35 "въздържал се", предаде АФП, цитирана от БТА.

По време на процедурата и на последвалата я церемония Върховната рада беше във видеовръзка с ЕП в Страсбург.

Вижте снимки >>>

Докато в ЕП течеше гласуването, парламентът в Киев също ратифицира споразумението за асоцииране с ЕС. Нито един от присъстващите 355 депутати не гласува против.

След вота депутатите изпяха националния химн и под техните аплодисменти президентът Петро Порошенко постави подписа си под споразумението.
Това е "първа стъпка" към присъединяване към ЕС, заяви Порошенко.

Никоя страна не е платила по-висока цена за правото да се нарича европейска, заяви в емоционално обръщение Порошенко, предаде БНР.
По думите му, стотиците, които загинаха в последните месеци, са дали живота си не само за Украйна, но и за Европа.

Европейският парламент ще продължи да подкрепя украинския народ, увери Мартин Шулц - за да може мечтите на хората от "Майдана" да се превърнат в реалност.

Украинският президент обяви, че ще поиска от правителството още от утре да започне да прилага принципите на документа, свързани с демократизацията на страната, инвестиционния климат и икономическия растеж.

Реалното влизане на споразумението в действие ще бъде факт след ратификация от всички страни-членки, очаква се тя да отнеме около 2 години.

Предварителното прилагане на зоната за свободна търговия, която ще отмени вносните мита и ще осигури свободен достъп до европейските пазари, няма да започне преди 2016 година. Междувременно ЕС ще продължи да поддържа преференциален режим за украинските стоки.

Договорената отсрочка

На министерската среща Русия-ЕС-Украйна в Брюксел на 12 септември бе постигната договореност за отсрочка на прилагането на Споразумението за
асоцииране между Европейския съюз и Украйна до 1 януари 2016 г.

Русия предупреди, че ако търговското споразумение ЕС-Украйна влезе в сила преди края на 2015 г. ще отмени режима на търговски преференции с Украйна.

"Намерихме решение как по-нататък ще работим в рамките на зоната за свободна търговия на ОНД и либерализацията на търговията с ЕС", заяви на 12 септември украинският външен министър Павло Климкин.

Въпросната отсрочка бе обсъдена снощи в телефонни разговори на руския президент Владимир Путин с германския канцлер Ангела Меркел и председателя на ЕК Жозе Барозу.

Отлагането на търговското споразумение "ни дава 15 месеца, за да продължим дискусиите (...). Договорихме се да се удължат временните търговски мерки", с които се намаляват митата за някои украински продукти, предназначени за европейския пазар, "за същия период", обясни на 12 септември еврокомисарят по търговията Карел Де Гухт.

Върховната рада прие днес и закони за особен статут на самоуправление на райони от Донецка и Луганска области за 3 г. и за амнистия на сепаратистите при дадени условия.

21 ноември 2013

Правителството на Украйна издаде декрет, с който прекрати подготовката на страната за асоцииране с Европейския съюз.
Мотивите са, че Украйна има спад в индустриалното производство, а основен партньор й е Общността на независимите държави. Правителството декларира, че ще поднови процеса на европейска интеграция, когато това бъде "компенсирано от европейския пазар".

Последваха протести в Киев. Така започна украинската криза, която прерасна във военен конфликт.