Преди няколко дни в интервю за "Всеки ден" народният избраник от левицата отговори на въпроса "Казахте, че дъщеря ви също харесва социалистическите символи. Явно по наследство" така: "Отдавна твърдя, че социализмът има нещо общо със СПИН. Предимно се предава по наследство и по полов път. В нашата партия е нормално наследниците да стават социалисти просто заради бащите си. Дъщеря ми Мина вече участва в няколко кампании, въпреки че е едва на 16. На мен също никой не ми е давал избор в коя партия да членувам – баща ми бе един от големите активисти в София".

Днес в изявление, разпространено до медиите, Корнелия Нинова заяви: „Колегата ми Антон Кутев сравни БСП със СПИН. Социализмът се предавал подобно на болестта, по наследство или по полов път. Нечувано и обидно. Ако някой се е питал що е то социализъм, вече знае. Според висш представител на ръководството на БСП това е тежка болест. Който се докосне до нея, е обречен. Ако не на смърт, то поне на мъчителен живот. Но ако някой все пак реши да направи саможертва да стане социалист, то трябва да отговаря на поне едно условие - или баща му и дядо му да са били такива или да си намери някой социалист за полов акт. Всички други не стават”.

Депутатката определя изказването на Кутев като обидно към много социалисти и отблъскващо към много млади хора.
"Бойко Борисов превърна политиката в чалга. До вчера в БСП се възмущавахме от този факт. Днес дадохме своя принос в опростачването", допълва Нинова.

"Призовах го да се извини и да се оттегли от поста, който заема”, коментира тя пред “Фокус”. И изтъкна, че е абсолютно недопустимо член на Изпълнителното бюро, секретар, който се занимава с медийната политика, да прави такива изказвания и внушения.
"Изненадана съм, че Бюрото и Сергей мълчат. Поне бележка към Кутев, поне разграничаване от подобно мнение ръководството би трябвало да направи. Вадя тези аргументи не само като мое лично впечатление, а и от стотици обаждания, които получих от разгневени хора, които ме помолиха да изразя тяхната позици”, добави Корнелия Нинова.

В отговор самият Антон Кутев заяви пред "Фокус": „Корнелия е говорила, че БСП е била тежка болест, че който се докосне до нея, е обречен, че ако не на смърт, членовете на БСП са обречени на мъчителен живот – това са думи на Корнелия, не мои. Моите думи бяха с достатъчно самоирония и по повод на дъщеря ми”.

Той добави, че иска да припомни както на колежката си, така и на всички, за които конгресът все още не е приключил (на него Нинова не бе избрана за член на Изпълнителното бюро - б.р.), че баща му е бил човек, за когото БСП и социализмът са били кауза. Същото важало за самия него и дъщеря му.
"Моята дъщеря не учи в САЩ, както прави синът на Корнелия. И не приемам именно тя да бъде моралният съдник, защото бих могъл да й напомня реплики, които не мога да произнеса. Които тя е произнасяла и много добре знае, че ги има записани със СРС-та, че са говорени в съдилища и т.н. Изобщо – вътрешнопартийните проблеми не се решават по този начин. Реваншизмът в тях е вреден”, каза още Кутев, но не уточни за какви СРС-та става дума.

На въпрос дали е получил реакция от хората на своето изказване, той отговори, че вижда такава от група хора. "Според мен – самоиронията и опитът за чувство за хумор (да приемем, че е бил неудачен) - са ясно видими. Не виждам как някой може да се обижда, по простата причина, че аз познавам стотици социалисти, които са направили приятелките си, приятелите си, кръговете около тях – също социалисти. Убеден съм, че в моя приятелски кръг има десетки хора, които гласуват за БСП, защото познават мен. Идеи се предават чрез личния контакт", изтъкна Кутев.

Запитан дали ще се оттегли от поста си в партията, Антон Кутев отговори: „Няма да се оттегля, най-малкото, защото не Корнелия ме е сложила на този пост, предложил ме е Сергей Станишев и са ме гласували хора. Ако тези хора, и този човек кажат, че трябва да се оттегля, ще го направя, но не и Корнелия Нинова".

По-късно и Явор Гечев от Изпълнителното бюро на БСП заяви по време на пресконференция на партията: "Журналистите, които познават Антон Кутев, знаят, че понякога той има леко странно и доста остро чувство за хумор. Изказването му е една шега, която е в съвсем приятелска атмосфера. Става дума, според нас, за абсолютна шега. Извиняваме се, ако някой се е почувствал засегнат", цитира го БГНЕС.

Румен Петков от БСП обаче също се обяви срещу Кутев.
"Толкова цинично и обидно изказване по адрес на БСП никой не е правил, включително и най-големите й врагове. В случая, ако има дискредитиране на ръководството – то се прави от Антон. Аз съм смаян от леконравието и от действително циничното отношение, което обижда поколения социалисти, и което нанася много тежък удар по нравствеността на партията. От утре – всеки един от нашите опоненти може да ни нарича „спинозните”, заяви той.