Ще има учебни занятия до сряда, когато очакваме решение по казуса да вземе Министерският съвет, коментира на пресконференция ректорът на СУ проф. Иван Илчев, цитиран от БТА.

Тази сряда вечер Академичният съвет на Алма Матер реши университетът да спре работа от понеделник заради решението на Върховния административен съд от миналата седмица Ботаническата градина да мине на разпореждане на държавата.

Днес Илчев съобщи, че решението за символичното затваряне е било взето тази сутрин на извънредно заседание на съвета. В подкрепа на решението гласуваха 21 от членовете му, двама се въздържаха, а един беше против, каза ректорът.
Той е разговарял снощи и тази сутрин с премиера Бойко Борисов, образователния министър Сергей Игнатов, министъра на културата Вежди Рашидов и с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, предаде БГНЕС.
Илчев цитира думите на Конфуций, че "ако направиш грешка и не я поправиш, това се нарича грешка". По думите му университетът не се е отказал от декларацията, приета на Академичния съвет, че отнемането на Ботаническата градина от Алма Матер е политическа акция срещу националната духовна институция и ако наистина се стигне до тази промяна, университетът ще затвори врати.

Ректорът коментира и официалната позиция на Министерството на културата, че в последните пет години в Ботаническата градина не е провеждана учебна практика или други мероприятия, пряко свързани с обучението по ботанически специалности на студенти от СУ.
Аз разполагам с учебните планове и отчетите за командировките, обясни ректорът, според когото спорът за градината изначално е безумен.

"В годините нееднократно сме предлагали споразумение за съвместна работа на СУ и МК на цялата територия на Ботаническата градина. Не ни е минавало през ум, че тя трябва да се развива само за СУ", коментира Илчев. През миналата година приходите и разходите на градината на практика се изравняват.

Междувременно в спора се намеси и община Балчик, която ще поиска от правителството правото да стопанисва градината. Пред БНР кметът Николай Ангелов обясни, че според него "единствената причина" за спора е разпределението на приходите от туристи, които възлизат на "милиони" годишно.