Миналата седмица Окръжната прокуратура във Видин образува досъдебно производство за смъртта на Никол, която била на годинка и два месеца, в социалния дом. Причината е задушаване, причинено от травма. Инцидентът е станал на 7 януари.

Андриан Георгиев от териториалната дирекция на Държавната агенция за закрила на детето във Враца съобщи пред БНР, че агенцията се е самосезирала по случая по публикации в електронни медии и започва проверка. Тя ще продължи днес и утре.

По думите му условията в дома тепърва ще се изясняват, тъй като агенцията не е извършвала в рамките на една година назад проверка в Дома във Видин.

"Нашата агенция е сезирала и Изпълнителна агенция „Медицински одит“ също по компетентност да се произнесе. Изискваме и информация от окръжна прокуратура, за да сме в течение с разследването, доколкото е възможно да ни се предостави такава", каза Георгиев.

10-дневен е срокът за съставяне на доклад с резултатите от проверката, но до края на седмицата може да има първоначална информация.

Както вече стана ясно детето е било настанено в дома преди месец, след като е изведено от многодетно семейство.
Директорът на дома д-р Мария Кръстева обясни, че то е имало заболяване още при постъпването в дома.

"При съдебно-медицинската експертиза е установено, че смъртта на детето е в следствие на мозъчен отток, предизвикан от черепно-мозъчна травма. Детето може да е ударено, но може да е паднало, т.е. може да има и самонараняване, и умишлени действия от трето лице, което трябва да установим", коментира пък прокурорът от Окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев.