Инцидентът е станал на 7 януари в Дома за медико-социални грижи.

По време на следобеден сън дежурната сестра забелязала, че малката Никол, която е на годинка и два месеца, е повърнала върху креватчето.

"Веднага е извикала дежурния лекар, мен и се започнаха реанимационни мероприятия. За спасяването на детето е направено всичко възможно", каза директорът на дома Мария Кръстева, цитирана от БНР.

Кръстева подала сигнал на тел. 112, а спешна помощ само констатира смъртта му.

Починалото момиченце е настанено в Дома за медико-социални грижи преди месец. Било е изведено като дете в риск от многодетно семейство в село Карбинци, община Димово.

За смъртта на детето прокуратурата във Видин образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

"Според съдебно-медицинската експертиза причина за смъртта е асфиксия вследствие на мозъчен оток в резултат на черепно-мозъчна травма", съобщи зам.-окръжният прокурор Владислав Влашев.

Разследва се и дали няма самонараняване и умишлени действия от трето лице.

По случая все още няма повдигнати обвинения.

Според неофициална информация бебето и други деца, настанени в дома, имали въшки и главите им са били намазани с мазила срещу паразитите, пише "Монитор".

След това възпитателките поставили върху главите на децата найлонови пликове и децата били сложени да спят следобед.

Най-вероятно Никол е започнала да се задушава от плика в съня си и при опита да се спаси от найлоновата торба е паднала от леглото.
Тогава детето е ударило главата си, което е довело до черепно-мозъчна травма. От удара детето повърнало и се е задушило, смятат разследващите, цитирани от "Монитор".

Когато било откарано във видинската болница, обаче трупчето на детето било изстинало, което според разследващите означава, че Никол е открита доста след смъртта й.