Много туристи и собственици на заведения от 5 години са подавали жалби в общината на курорта, Районната здравна инспекция и полицията, заради няколко търговски обекта, които нарушават нормите за тишина.

Досега обаче проблемът не е решен, предаде БНТ. Хотелиерите споделят, че заради това всяка година губят клиенти и ако продължи, те ще фалират.

"Хората влизат, казват, че заведението е много хубаво, но не могат да издържат на силната музика", каза собственичка на пицария в Приморско.

На въпросните клубове са били налагани административни наказания, но два дни по-късно музиката от тях е била още по-силна.

В края на миналата седмица се проведе акция в курорта Слънчев бряг с участието на вицепремиера Валери Симеонов. Някои от най-популярните нощни заведения в района на Слънчев бряг бяха затворени, като беше изземана озвучителна техника.

В проверките участваха и екипи на полицията, приходната администрация, агенцията по храните, Регионалната здравна инспекция и инспекцията по труда. Симеонов пък обеща контролът да продължи до края на сезона.

Днес собственици и персонал в заведения в курорта излизат на протест.

Вчера стана ясно, че е отменена и част от програмата на най-големия музикален фестивал край морето Solar Summer. Организаторите твърдят, че световни звезди в електронната музика са обезпокоени заради нощните проверки на вицепремиера Валери Симеонов и акцията срещу шума в курорта "Слънчев бряг".

В същото време, собственици на вили там са подали жалби срещу "тероризиращия" ги шум, заяви тази сутрин националният омбудсман Мая Манолова пред bTV.

Правилата трябва да се спазват безпрекословно, но не е работа на вицепремиера да прави проверките, коментира тя.
Манолова счита, че би следвало един вицепремиер да накара нивата под него да си изпълнят ангажиментите.

"Когато контролът върху спазването на правилата и прилагането на закона се ангажира вицепремиер или министър, у гражданите остава впечатлението, че тези, които са под нивото "вицепремиер", просто не си вършат работата", допълни тя.

"В община Несебър има наредба, която казва, че от 23 ч. до 7 ч. трябва да се спазват определени правила, свързани с шума. Санкциите за нарушения никак не са малки. Предвидена е глоба до 50 000 лева на юридическо лице, а при повторно нарушение - отнемане на разрешението за извършване на определена дейност", обясни Манолова.

За шума ангажиментите са на кмета на община Несебър и би следвало той да си е свършил работата, категорична беше тя.