Държавният глава не даде никакъв знак, че ще смекчи подхода си към продемократичното въстание, като нареди на новоназначеното си правителство да впрегне всички усилия към спечелване на тази война.

"След като сме в състояние на война всичките ни възможности трябва да бъдат използвани, за да осигурим победата”, подчерта Асад на среща с новия сирийски кабинет, цитиран от официалната агенция САНА.

Президентът се отнесе презрително към държавите, които го призовават да се оттегли от властта, като каза, че Западът "само взима, без да дава, което е било доказвано на всеки един етап."
Думите му бяха в отговор на изявлението на говорителя на Белия дом Джей Карни, който каза, че Башар Асад губи контрол върху страната, съобщи "Фокус" 

В същото време ожесточените боеве в 16-месечния конфликт достигнаха предградията на столицата, предаде Ройтерс, цитирана от БНР. Видео, заснето от активисти, показа експлозии и тежки престрелки в предградията на Дамаск. Според държавната агенция САНА "въоръжени терористични групи" са блокирали стария път, свързващ столицата и Бейрут.
Служители на американското разузнаване пък са на мнение, че сирийската армия остава вярна на режима, а опозицията продължава да бъде разпокъсана и неспособна да действа като единна сила. Служителите посочват, че правителството поддържа верността на военните, като редовно плаща възнагражденията им, въпреки че останалата част от населението страда от недостиг на храна и гориво.