Сред загиналите 49 са цивилни, а от тях 11 деца, 37 войници и 32 бунтовници, се допълва в комюникето на неправителствената организация, чиято централа се намира във Великобритания.

В четвъртък в Сирия загинаха над 200 души, от които 150 в град Треймса (централната част на страната) при бомбардировки и сражения.

Международната общност призова ООН да реагира срещу "скандалната ескалация" на насилието в Сирия. Като се имат предвид ограниченията, наложени на медиите от сирийските власти, и решението на ООН вече да не води статистика на убитите, не е възможно да бъдат намерени цифри от независим източник.

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права над 17 000 души са загинали от средата на март 2011 година, когато започна народният бунт в Сирия.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова днес Съвета за сигурност на международната организация да предприеме категорични действия, за да спре войната в Сирия. Бан предупреди, че бездействието в случая би било равносилно на даването на разрешително за нови масови убийства в бъдеще. Генералният секретар на ООН осъди масовото убийство в сирийското селище Тримса, което според него, хвърля сериозни съмнения върху ангажимента на президента Башар Асад да спазва международния мирен план.

„Призовавам всички членове на Съвета за сигурност да предприемат единни и решителни действия незабавно, за да спрат трагедията в Сирия. Бездействието се превръща в разрешително за нови кланета”, се казва в изявление на генералния секретар на ООН.

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова Русия и Китай да не се противопоставят на санкции на ООН срещу режима в Сирия след поредното масово убийство в близкоизточната страна, за което опозицията обвинява правителствени части.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън реагира гневно на информацията за операция на сирийското правителство в района на Хама и призова Съвета за сигурност на ООН ясно да покаже на Дамаск, че ще има последици. Атаката в село Тримса, при която са били използвани артилерия, танкове и хеликоптери, предоставя неоспоримо доказателство, че режимът умишлено е убил невинни цивилни, каза Клинтън.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън осъди клането в село в централната част на Сирия и го определи като явно нарушение на мирния план на специалния пратеник на ООН Кофи Анан.

Ръководителят на Съвета за сътрудничество в Персийския залив призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме решителни действия срещу Дамаск след масовото убийство в село в централната част на Сирия. Абделатиф Заяни нарече убийството на над 150 души „варварски, терористичен акт, който е в разрез с всички правила на исляма”.

Заяни призова Съвета за сигурност на ООН „да сложи край на болезнената трагедия на сирийския народ”. Генералният секретар на Съвета, в който влизат Саудитска Арабия, Бахрейн, Оман, Кувейт, Катар и ОАЕ, призова за действия съгласно член 7 на ООН, който може да отвори пътя за военни действия в Сирия. Съветът за сигурност на ООН обсъжда нови тежки санкции срещу Сирия, но Русия отново заплаши, че може да използва правото си на вето.