Това предаде Скай нюз, цитирана от БНР, след като подобна забрана беше въведена в Съединените щати. Американските власти забраниха носенето на електронни устройства, по-големи от смартфон, от пътници, идващи от 10 летища в населени предимно с мюсюлмани държави в Близкия изток и Северна Африка.

Официалният мотив за въвеждането на мярката е неуточнена заплаха за сигурността. Очаква се подробностите за забраната във Великобритания да бъдат разкрити по-късно.

Остават неизяснени и подробностите след новите мерки за сигурност за полетите от Близкия изток и Северна Африка до САЩ предаде ДПА, цитирана от БТА.

Търчиш еърлайнс (Turkish Airlines) потвърди политиката днес в комюнике. Съобщено бе от много медии, че новата политика е влязла в сила от 07:00 часа по Гринуич.

Вестник "Ню Йорк таймс" информира, че новата политика засяга пасажери, пътуващи за САЩ с авиокомпании, които не са американски от 10 летища: Абу Даби, Аман, Кайро, Казабланка, Доха, Дубай, Истанбул, Джеда, Кувейт и Рияд. Всички те са в страни с предимно мюсюлманско население.

Иджипт еър (EgyptAir) съобщи, че ще започне да забранява повечето електронни устройства при полетите си Кайро - Ню Йорк от петък, уточни ДПА.

Саудитската агенция по печата обяви, че властите в страната ще забранят портативните компютри в салоните на самолетите, изпълняващи полети до САЩ.

Авиокомпанията на ОАЕ Емирейтс (Emirates) от 25 март забрани на пътниците за САЩ в самолетите й да носят в ръчния си багаж електронни устройства, чиито размери са по-големи от мобилен телефон, съобщи ТАСС.

Тази седмица в САЩ ще има среща на съюзниците в международната коалиция срещу "Ислямска държава". Това означава повече пристигащи от мюсюлмански и арабски страни, отбелязва ДПА.

Авиокомпаниите ще имат 96 часа или четири денонощия, от днес в 07:00 ч. по Гринуич, за да забранят на пътниците си да внасят в пътническите салони на самолетите по-големи от мобилни телефони и смартфони електронни устройства, казаха американски представители.

"Анализ на разузнавателните служби показва, че терористични групи продължават да се прицелват във въздушния транспорт и търсят нови методи, за да извършват атентати, като например укриване на експлозиви в стоки за масово потребление", посочи един от американските представители, обявил новата забрана.