Родителските права на майката пък ще бъдат отнети, съобщиха от Регионалната дирекция "Социално подпомагане" в Шумен, цитирани от местния сайт shum.bg.

По думите на шефа на дирекцията Драгомир Янков детето, което ще е във втори клас, ще бъде записано в училище в няма да губи учебен материал.

На 11 септември социални работници и полицаи изведоха момчето от дома му, след като бе установено, че 37-годишната му майка Веска Стефанова и приятелят й Никодим Димчев връзвали Симеон с 2,5-метрова верига. По тялото на детето бяха открити и следи от побои.

„Симеон сам изрази желание да не бъде връщан в стария му дом и че иска да има ново семейство. Такова е намерено, вече е направена опознавателна среща с мъжа и жената, а до края на месеца детето ще бъде настанено при тях“, допълни Янков. В момента 7-годишното момченце се намира в кризисния център за малтретирани деца в Шумен. През следващите дни са предвидени още срещи с приемните родители, за да се опознаят.

Началникът на отдел "Закрила на детето" в Шумен Йордан Йорданов обясни, че първият сигнал за насилие над Симеон постъпил на горещия телефон още преди година и три месеца. Социален работник водил детето на лекар, но не се е потвърдило насилие над него. След това майката подписала декларация, че е предупредена да не упражнява насилие над сина си.

Вече има образувано досъдебно производство, за случая е сезирана районната прокуратура.