Това е първият случай във Великобритания на заразен с Ебола. Жената, участвала в борбата със заболяването в Западна Африка, се е завърнала от Сиера Леоне в неделя през нощта, съобщи шотландското правителство, цитирано от световните агенции и "Фокус".
След пристигането й на летище Хийтроу през Казабланка, тя се качила на самолет за Глазгоу, където се почувствала зле.

Пациентката, чието име не се съобщава, е прекарала нощта в отделението за инфекциозни заболявания в болница „Гартнавел” в Глазгоу. Тя ще бъде прехвърлена, каквито са предписанията в британските и шотландски правила за действие, в най-модерното инфекциозно отделение. Пациентката ще премине курс на лечение в Кралската свободна болница в Северен Лондон.
 
Ние разполагаме с всичкото нужно оборудване, както и с висококвалифицирани специалисти за работа с такива болни”, казва заместник-главният лекар, проф. Джон Уотсън.
 
Той отбелязва, че рискът от разпространение на вируса във Великобритания остава незначителен Британските здравни власти издирват 71 пътници от полет на авиокомпания „Бритиш еъруейс”, с който за Глазгоу е пътувала и заразената с вируса жена. Смята се, че жената е имала контакт само с един човек в Шотландия, освен пътниците в самолета и медицинския персонал в болницата.

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че рискът за обществото е изключително нисък и незначителен.
 
Ние работим със здравните власти в Англия и Шотландия, и ще им съдействаме с нужната им информация”, каза говорител на авиокомпанията и призова обезпокоените пътници да се обадят на горещия телефон на шотландското правителство.

Стърджън увери, че Шотландия е готова за евентуална епидемия от Ебола.

Броят на заразените с вируса Ебола в трите най-тежко засегнати от епидемията страни надхвърли 20 000, а смъртните случаи досега са над 7842, заяви Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс и БТА.

По данни на СЗО броят на заразените хора в Сиера Леоне, Либерия и Гвинея е достигнал 20 081. Повече от една трета са случаи, потвърдени след лабораторни изследвания в Сиера Леоне, което я прави най-тежко засегнатата страна от епидемията.

АНКЕТА: Кои са най-важните световни събития през 2014 г.?