По мнението на тези военни ако бъде изстреляна под съответен ъгъл, ракетата би могла да достигне Вашингтон, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Преди два дни Северна Корея изстреля най-мощната си досега ракета.

Министерството на отбраната на Южна Корея заяви пред депутати, че все пак още не е ясно дали наистина ракетата Хвасон-15 може да бъде използвана за бойни цели.

Необходимо е да бъдат направени допълнителни оценки, за да се прецени дали бойната глава на ракетата ще издържи повторно навлизане в атмосферата, дали може да бъде прецизно насочвана и да произведе планирана експлозия, заявиха експерти.

По-рано южнокорейският президент Мун Дже-ин каза в телефонен разговор с американския президент Доналд Тръмп, че Северна Корея все още има технически проблеми, които трябва да реши, преди да разполага с отговаряща на всички изисквания междуконтинентална балистична ракета, която да представлява реална заплаха за американските градове.

"Президентите (на САЩ и Южна Корея) потвърдиха силния ангажимент за увеличаване на възпиращите и отбранителните способности на съюза" между техните страни, се казва в комюнике на Белият дом след разговора.

Подчертава се, че Тръмп и Мун остават твърдо решени да "принудят Северна Корея да се върне на пътя на (ядреното разоръжаване) на всяка цена".

Самият Тръмп написа в Туитър, че "китайският пратеник, който неотдавна се завърна от Северна Корея, явно не е имал никакво въздействие върху малкия човек ракета".

"Трудно е да си представим, че неговият (на Ким) народ и армия ще продължат просто така да живеят в подобни ужасни условия. Русия и Китай осъдиха изстрелването", добави американският президент.

Тръмп се закани да попречи на КНДР да се сдобие със способност да нанася удари по САЩ с ракети с ядрени бойни глави, включително с военна сила, ако се наложи.