Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев, цитиран от БТА,  на международната конференция "Накъде отива Европа: Глобализъм срещу популизъм" в София, организирана от ПанЕвропа - България, Държавния културен институт към Министъра на външните работи, Фондацията "Конрад Аденауер" в България и Представителството на Европейската комисия в България

С форума се отбелязват 10 години от членството на България в ЕС и 90 години от основаването на Паневропейското движение в България.

Сергей Станишев отбеляза, че във време на несигурност, на гняв, когато много хора се чувстват изоставени и от собствените си държави, естествената реакция почти на всеки човек е да се върне у дома, към своя кръг, към своята национална държава и това създава огромна илюзия. Той посочи, че когато водещото е националният егоизъм, в крайна сметка губещи са всички.

Според Станишев, ако не се възстанови духът на солидарност, няма да помогнат никакви реформи и институции. Вярвам, че бъдещето е в наши ръце, заяви президентът на ПЕС.

Той коментира, че не би предположил, че в България, 10 години след нашето членство в ЕС, ще бъде модерно да бъдеш евроскептик. Мнозинството българи са проевропейци и въпреки това членството не се разглежда като повод за празнуване, въпреки че е, посочи Станишев и попита къде би била България без еврочленството.

Той коментира и темата за референдумите и постави въпроса няма ли да е редно, след като приключат преговорите във връзка с Брекзит, британските политици да зададат на британските граждани въпроса "доволни ли сте от резултата".

Росен Плевнелиев - президент на България в периода 2012-2017 г., посочи, че големият въпрос не е, че историята се случва, а кой пише историята днес. Като убеден европеец ми се ще много ЕС да продължава да пише история, заяви той и припомни, че още в началото на мандата си като държавен глава е казал, че ЕС за него не е външна политика, а е неговото семейство.

Плевнелиев допълни, че му се иска всеки един от членовете на това семейство да работи за това то да се сплоти и той самият е положил много усилия в тази посока. Вярно е, че живеем в трудни и турбулентни времена, но именно когато е тежко, едно семейство трябва да се мобилизира, трябва да се изправим пред кризите, всеки един от нас да дава решения и да бъдем единни, смята той. Иначе светът не ни чака, световният ред се промени пред очите ни и този международен ред, какъвто го знаем, вече не съществува, коментира Росен Плевнелиев.

По думите му политиците ще бъдат принудени да изковат новия устойчив световен ред в един многополюсен и различен свят, а в момента ние сме в преходен период.

Бившият вицепремиер Меглена Кунева коментира политическата реалност на езика и посочи, че езикът създава реалност. Тя отбеляза, че за нея днес той е много опасен, защото е език, който отприщва негативизъм и агресия.