Вчера около 18 часа, при опит за кражба от къща на самотно живееща възрастна жена, съседи задържали непълнолетния извършител. Малко след това обаче той успял да избяга и скоро се върнал с още 20-на души. Те нападнали тримата мъже и двете жени, които заловили момчето. Вследствие на побоя един от съседите е настанен в болница с фрактура на долната челюст. Другите четирима са били прегледани и са освободени с контузни рани, уточниха от пресцентъра на МВР.

До момента са задържани четирима от извършителите, които са криминално проявени за кражби. Единият от тях е 16-годишният Ноте Джоров, опитал се да проникне в къщата, уточни пред БНР шефът на столичната полиция Валери Йорданов. Другите са 19-годишен младеж и двама мъже на 31 и 36 г., всички от София. Полицията издирва съучастниците им.

Бисерка Шишкова, чието семейство е предотвратило кражбата от имота на своята съседка, разказа пред БНР какво точно се е случило: "Бяха цяла тумба. Крещяха, викаха: "Убийте ги!". С тухли, с дървета започнаха да бият съпруга ми, зет ми и приятеля му. Мъжа ми специално - с крак в лицето. Зет ми е с множество отоци по главата, под очите. Полицията, трябва да ви кажа, реагира много бързо. 10 полицейски патрулки дойдоха, качиха ни по патрулките, разкарваха ни, да разпознаем някой, кой да разпознаеш".

Семейството на пострадалата живее в тази къща от 10 години и досега нямало проблеми с ромите.
"Имало е моменти, в които минават и ми казват "добър ден" и аз казвам "добър ден". Какво стана, дали са нашите цигани тия, от квартала, дали са други? Не знам", каза още жената.

"Има такъв инцидент, но аз не бих искал да му давам такава окраска. Действително има случай на проникване в частен дом на човек", коментира главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Той уточни, че полицията има достатъчно силно присъствие в Катуница, откъдето започна етническото напрежение, но то ще бъде намалено, защото МВР не иска да пречи на нормалния живот в селото. Георгиев отрече в Катуница да има представители на клана Рашкови, които да нагнетяват напрежение.

Междувременно издирваният за заплахи за убийство внук на Кирил Рашков се предаде на полицията.

В центъра на столичния ромски квартал "Факултета", на улица "Отличник", номер 14 ще има ново полицейско управление, което ще тушира напреженията и денонощните скандали в района, предаде bTV. Местните хора са категорични, че искат полицията да е по-близо до тях, особено след размириците в Катуница.

Хората са категорични, че четирима полицаи, временно настанени в един трафопост, няма как да опазят квартал от 30 000 души, сред които четири семейства от размирната ромска фамилия Зрънкови.

Новият полицейски участък трябва да се изгради на терен, който е общинска собственост, но градежът едва ли ще започне преди следващата пролет. От МВР признават, че им е трудно да намерят полицаи, които да работят само в гетото. С предимство за работа във "Факултета" ще са полицаите роми - не само защото говорят езика и познават порядките на квартала, но защото местните хора по-лесно ще се доверят на "свои".