На 3 ноември 82-годишният Боню и 77-годишната Мавруда Добреви бяха нападнати от трима маскирани мъже. Пенсионерите бяха бити жестоко и заплашени, че ще бъдат разфасовани с моторна резачка, за да дадат на крадците спестените си пари.

След като взели мобилния телефон, моторна резачка и 2200 лева на семейството, нападателите избягали. Възрастните хора пък бяха настанени в хасковската болница и оперирани.

След множество разпити и експертизи на откритите веществени доказателства, хасковската полиция задържа трима мъже от ромската махала на Свиленград. Това са 24-годишният Стойчо Огнянов, 44-годишният Иван Георгиев и 30-годишният Васил Атанасов. И тримата са криминално проявени и осъждани за множество кражби, грабежи и хулигански прояви.

Криминалистите установили, че 24-годишният Стойчо Огнянов преди време е бил нает от близки на възрастното семейство да разчисти двора на къщата им. Именно той на 13 ноември продал откраднатия мобилен телефон в свиленградска заложна къща. По-късно осъзнал грешката си, откупил го и го строшил, съобщиха от пресцентъра на МВР.

При задържането на мъжа, полицаите намерили у него документи за извършения залог. Ден по-късно са задържани и двамата съучастници на Огнянов. Иззет е и автомобил "БМВ", използван при извършването на обира и управляван от един от извършителите.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Хасково комисар Ангел Цанков съобщи на брифинг пред журналисти, че моторната резачка е открита в жилището на третия от групата - Васил Атанасов по прякор Дамския.
Освен това са изготвени две експертизи - графологична - на документите, които Стойчо Огнянов е подписал в заложната къща, а другата - на видеозаписите, които показват как той продава мобилния телефон.

"Намерена е и маска за лице, използвана при нападението в Малко Градище. Извършителите не съдействат на разследването, не желаят да дават показания по случая или се опитват да заблудят разследващите", допълни директорът на МВР-Хасково.

Вижте снимки на арестуваните, резчката и маската >>

Днес Хасковският окръжен съд остави тримата рецидивисти за постоянно в ареста.

Стойчо Огнянов се призна за виновен, но останалите двама отрекоха пред съда да са участвали в извършването на престъплението.

Мярката за неотклонение подлежи на обжалване в тридневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.