Днешната позиция на част от ПГ на Реформаторския блок за връщане на мандата за съставяне на правителство, изразена без проведено гласуване в рамките на групата и без кворум, не може да бъде официална и окончателна, се казва в съобщение на партията на Божидар Лукарски до медиите.

Според СДС днешната позиция влиза в разрез с решението на Изпълнителния съвет на Блока от 6 декември, когато беше заявена воля за съставяне на кабинет, а и всички възможности за консултации не са изчерпани.

Сините предлагат на 12 декември да се състои заседание на Изпълнителния съвет и ПГ на РБ, за да бъде взето окончателно решение за предстоящото връчване на проучвателния мандат от президента Росен Плевнелиев.

По-рано, след заседание на РБ в парламента, Найден Зеленогорски обяви пред журналисти, че при евентуално връчване на мандата в понеделник, ще го върнат веднага, защото очевидно няма достатъчно подкрепа след отказа на ГЕРБ.

По думите му решението на групата е взето единодушно.

Междувременно от Патриотичния фронт заявиха, че не се отказват от намерението си да опитат да съставят правителство, ако държавният глава връчи на тях третия мандат.

Росен Плевнелиев обаче вече заяви, че не може да го даде на политическа формация, която ще постави под съмнение европейското развитие и членството на България в НАТО.

АНКЕТА: Очаквате ли РБ да състави кабинет?