Очевидно е, че няма реформаторско мнозинство в парламента и отиваме на избори, решението ни е единодушно, подчерта той след заседание на Парламентарната група в "Огледалната зала".

На нея се очакваше да бъде излъчен представител от Блока, който в понеделник да получи от президента Росен Плевнелиев третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Патриотичният фронт казаха, че биха ни подкрепили, имахме някои разминавания, но те можеха да бъдат изчистени. Веднага след това колегите от ГЕРБ ясно казаха, че не биха подкрепили нов мандат в рамките на този парламент. Винаги сме казвали, че ключът е в колегите от ГЕРБ.

Очевидно е, че тяхното желание е да отидем на избори. Готови сме за избори и тръгваме“, заяви Зеленогорски, цитиран от "Фокус".

Той благодари на държавния глава, че е оценил тяхната роля, но подчерта, че оттук нататък решението е негово.

Вчера от ПФ заявиха, че ще подкрепят кабинет с мандата на РБ, но настояват да бъдат направени корекции в управленската програма - да бъде заложено увеличение на пенсиите, да се засили охраната на границата и да бъдат взети твърди мерки срещу битовата престъпност.

От ГЕРБ обаче побързаха да обявят, че ако съществуваше вероятност за устойчиво, работещо и стабилно правителство в рамките на 43-то НС, са щели самите те да вземат мандата и да съставят кабинет, затова и няма да подкрепят такъв, сформиран от друга политическа сила.

Въпреки това от ПФ заявиха, че биха опитали да го направят, стига президентът да даде мандата на тях. 

Остава да се разбере дали Росен Плевнелиев ще промени решението си да даде мандата на РБ и ще го връчи ли на Патриотите. Той обаче вече каза, че "няма как да даде мандата на някой, който ще постави под съмнение европейското развитие на България и достойното ни членство в НАТО".

Това би означавало, че Плевнелиев по всяка вероятност ще състави третия за своя мандат служебен кабинет. По неофициална информация вече бил избран служебен премиер - Росен Кожухаров - главен секретар на президентството.

ПФ: Ако дадат мандата на ДПС, се стягаме за бой

Междувременно председателят на ПГ на ПФ Валери Сименов заяви, че не трябва да има служебен кабинет за две-три седмици, след което се очаква новоизбраният президент Румен Радев да назначи свой.

"Би трябвало в този мандат да се използват всички възможности за продължаване на работата на НС и стабилността на България. Иначе добре дошли предсрочни избори, ние сме готови, повишаваме подкрепата си“, добави лидерът на НФСБ.

На въпрос как ще реагират, ако президентът даде мандата на ДПС, той отговори:

„Ако очаквате да си направим харакири, няма да бъде. Просто стягаме редиците за бой“.