Причина за това е, че американските власти смятат институцията за неефективна, съобщи в. "Политико", цитиран от ТАСС и БТА.

Според източниците на изданието, бивши и работещи служители на администрацията на САЩ, Белият дом се съмнява както в ефективността на Съвета на ООН по правата на човека, така и в необходимостта САЩ да са част от орган, в който има представители на държави като Саудитска Арабия, известни с нарушения на човешките права.

Въпреки това американската администрация не обсъжда незабавно напускане на Съвета, следващото заседание на който ще се състои още в понеделник.

Окончателното решение ще зависи от президента Тръмп, държавния секретар Рекс Тилърсън и постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, отбелязва вестникът, припомняйки, че неотдавна Тилърсън изрази съмнения по повод членството на САЩ в Съвета.

Освен това Тръмп подкрепя политиката на Израел, чиито действия често са порицавани от Съвета на ООН по човешките права. Възможността САЩ да напуснат подобен орган обаче би трябвало да притесни правозащитниците, отбелязва в. "Политико".