Тръмп се е съгласил с препоръките на съветниците си и експулсирането на руските дипломати вероятно ще бъде оповестено в понеделник, съобщи агенция Блумбърг, като се позовава на двама души, запознати с въпроса.

Източниците обаче правят уговорката, че решението на Тръмп може и да не е окончателно.

Тръмп бил готов да действа, но искал преди това да е сигурен, че и съюзниците ще предприемат подобни мерки срещу Русия.

Британските „Таймс“ и „Гардиън“ написаха, че САЩ и 20-ина европейски страни, смятат да експулсират руски дипломати. В списъка била включена и България, но МВнР обяви, че София не е взимала такова решение.

До решението на Тръмп се стигнало на среща в петък, на която са присъствали посланикът на САЩ в Русия Джон Хантсман, финансовият министър Стив Мнучин, министърът на търговията Уилбър Рос, министърът на правосъдието Джеф Сешънс, шефът на Пентагона Джим Матис, шефът на националното разузнаване Дан Коутс, както и напускащият поста си съветник по националната сигурност Хърбърт Макмастър.

Всички запознати с дебата по въпроса са помолили да останат анонимни.

Заместник-говорителят на Белия дом Радж Шах казал по този повод пред Блумбърг: "САЩ твърдо застават на страната на Обединеното кралство, осъждайки възмутителните действия на Русия. Президентът винаги разглежда възможността за търсене на отговорност от Русия заради враждебните й действия. За момента няма какво друго да съобщим".

По този повод Блумбърг коментира, че в Белия дом се задълбочава битката как най-добре да се отговори на провокациите на руския президент Владимир Путин, отбелязва агенцията. Вътрешните различия по въпроса отново изплуваха на повърхността тази седмица, след като Тръмп поздрави Путин за преизбирането му, без преди това да погледне писмените съвети, дадени от екипа му, да не прави това, казал запознат със случая, цитиран от Блумбърг, на която се позова БТА.