Администрацията на президента обяви номинациите си за две от трите свободни позиции за членове на съвета на гуверньорите на  Федералния Резерв (наричан за краткост ФЕД).

Това са Рандъл Куорлс, сътрудник към министерството на финансите към администрацията на Буш младши, и Марвин Гудфренд (в превод "добър приятел").

Според Ню Йорк Таймс, президентът поставя консервативна противотежест на шефката на ФЕД Джанет Йелън, в лицата на двамата нови членове.

Куорлс е на 59 години, по образование е адвокат. Преди да постъпи в администрацията на Буш през 2002 и след напускането й, 4 години по-късно, той е заемал постове в различни финансови институции и корпоративни съвети.

Назначаването на другия нов член на борда, Гудфренд, предизвика истински шок сред част от финансовите анализатори. Причината се крие в това, че той споделя някои доста радикални идеи, свързани с паричното предлагане и политика на централните банки, в случая - конкретно на ФЕД.

Основните идеи на икономиста са шокиращи, като например, отмяна на наличните физически пари в обръщение - банкнотите и монетите и замяната им напълно с електронни пари, въвеждане на твърди отрицателни лихвени проценти по депозитите и гъвкав коефициент между наличните депозитни пари и тези в обръщение. 

Като следствие на тези твърде екзотични идеи, подозрението, че Тръмп подготвя почвата за нещо сериозно в паричната политика, напусна тясната ниша на екзотични специалисти по теорията на конспирациите и започва да се коментира и сред някои анализатори.

Друг е въпросът, ако Тръмп има подобни идеи, дали и доколко може да ги реализира в кратко- и средносрочен план, тъй като това не може да се случи без съгласието на сегашния шеф на ФЕД г-жа Йелън, а по закон тя не може да бъде сменяна до 2022 година.