Така председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов коментира  срещата на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев, организирана от депутата от БСП Георги Гергов.

"Има няколко безспорни факта - среща между двама бизнесмени и главния прокурор, срещата е организирана от единия бизнесмен, нещата се случват седмица преди изборите", коментира Панов, цитиран от БТА.

Според него спорно е за какво са си говорили тримата, но единствено лидерът на БСП Корнелия Нинова е реагирила адекватно, искайки оставката на Гергов.

Върховният магистрат беше категоричен, че Висшият съдебен съвет (ВСС) длъжен да направи проверка.

"Мълчанието на агнетата" не трябва да се повтаря във ВСС, каза Панов, който е един от шестимата членове на съдебния кадрови орган, които още вчера настояха за проверка на участието на главния прокурор в срещата. Дали точката ще влезе в дневния ред, ще стане ясно на заседанието в четвъртък. Панов обаче беше категоричен, че съветът е 

"Шестима членове на ВСС – Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Камен Иванов Юлия Ковачева, внесохме за разглеждане в заседанието на пленума на ВСС, насрочено за 27 април 2017 г. допълнителна точка“, съобщи в блога си Калпакчиев.

Те искат извършване на проверка за "установяване на фактите и предприемане на последващи действия". Според вносителите, тази проверка е необходима "с оглед защита престижа на съдебната власт".

"ВСС е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение. Обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на ВСС", мотивират се още те.

Президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев вече призова настоящия държавен глава Румен Радев да сезира ВСС.

Вчера вечерта пред Съдебната палата се проведе протест срещу Сотир Цацаров. "Време е да кажем на висок глас, че това не може да продължава безкрай. Гафовете на Главния прокурор станаха безброй. Сега е моментът да кажем - #ОСТАВКА. В Е Д Н А Г А!!!", призоваха организаторите във Фейсбук страницата на събитието.

Инициативата "Правосъдие за всеки" също се присъедини към искането за оставка с плакат, който изобразява Делян Пеевски, Сотир Цацаров и Сашо Дончев, които се държат за тръба, по която пише "Газ, газ, газ..." Пеевски казва: Искам газ! А Цацаров се обръща към Дончев с думите: "Пусни тръбата!", а той отговоря: "Ох! Ох!".

Радев: Не мога да бъда арбитър, в писмото на издателите няма казус

Президентът не може да бъде арбитър в ситуация, особено когато фактите са противоречиви, коментира междувременно днес пред журналисти президентът Румен Радев.

„Питайте него, това е независима институция. Ако имам възможност да говоря с главния прокурор, бих обсъдил разбира се и тези проблеми“, добави той.

По повод думите на Сашо Дончев, че не е реагирал на писмо от Съюза на издателите, държавният глава заяви, че наистина има такова от 5 април, но:

„В това писмо се моли за среща с мен, поради тревожна провокация към независим медиен издател. Няма кафета, няма срещи, няма имена. Ако имате желание, ще ви предоставя това писмо. Смятате ли, че трябва да отговарям? Няма никакъв казус в това писмо. На ден се получават десетки такива писма, а и графикът в момента е много зает“.

Днес Пловдивската оганизация на БСП решава дали принуденият да подаде оставка от Изпълнителното бюро Георги Гергов трябва да се раздели и с другите си партийни постове. Повечето от пловдивските социалисти обаче го подкрепят, така че това не се очаква.