Решението обяви министърът на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и агенция "Фокус".

То е отговор на обявените вчера антируски санкции на Вашингтон, включващи и бързо експулсиране на 35 руски дипломати.

По-рано днес бе съобщено също, че руските власти ще затворят англо-американското училище в Москва, предаде агенция Интерфакс, цитирана от БТА. Това училище с традиции от десетилетия посещават и деца на американски дипломати.

Но около 12 ч днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова опроверга съобщението. Тя реагира не по традиционния начин, а на страницата си във Фейсбук. И обвини за разпространението му официални лица и медии в САЩ.

Коментирайки американската стъпка, Лавров каза:

„Ние, разбира се, не можем да оставим подобни номера без отговор, взаимността е закон в дипломацията и международните отношения. Затова Министерство на външните работи на Русия, заедно с колеги от други ведомства, ще внесе предложение до президента на Русия за обявяването за персони нон грата на 31 сътрудници на посолството на САЩ в Москва и четирима дипломати от генералното консулство в Санкт Петербург“.

"Освен това предлагаме да се забрани на американците да използват вилата си в Серебряний Бор (популярна сред московчани паркова зона - б.р.) и склада на ул. "Дорожная", каза руският министър, цитиран и от БТА.

Администрацията на президента Барак Обама в САЩ "обвинява Русия във всички смъртни грехове, опитва се да ни обвини и в провала на външнополитическите си инициативи", заяви Лавров.

Той нарече "неоснователни допълнителните обвинения", че Русия "се е намесвала на държавно равнище в избирателната кампания в САЩ".

Вчера администрацията на Барак Обама обяви мерки против Русия, които мотивира с предполагаемите руски хакерски атаки, включващи намеса в американските президентски избори.

Друг повод за санкциите е предполагаемият тормоз над американски дипломати в Москва.

Държавният департамент обяви за персона нон грата 35 "служители на руското разузнаване", които в рамките на 72 часа трябва да напуснат САЩ.

Освен това ще бъдат затворени два руски обекта в щатите Ню Йорк и Мериленд, използвани според Вашингтон за събиране на разузнавателна информация. Най-вероятно става дума за т. нар. дипломатически вили за почивка, празнични приеми и културни прояви, отбелязва Интерфакс.

Кремъл: Действа принципът на взаимността

Русия ще даде адекватен отговор на въведените от Вашингтон нови санкции, предупреди още вчера вечерта говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Както ние знаем, тук абсолютно безалтернативно действа принципът на взаимността, поясни говорителят на Путин.

За съжаление такива действия на администрацията във Вашингтон са проява, според нас, на непредсказуема и може дори да се каже агресивна външна политика, заяви Песков.

Той каза, че Кремъл категорично не е съгласен с безпочвените обвинения на САЩ и възприема наложените санкции като необосновани и незаконни от гледна точка на международното право.

Песков коментира, че Обама се стреми да нанесе удар по външната политика на бъдещата американска администрация.

Кремъл е в дълбоко недоумение относно изявленията на Вашингтон, че американски дипломати са преследвани в Русия от правоохранителните органи, заяви още Песков.

АНКЕТА: Смятате ли, че Русия води хибридна война в Европа?