Санкциите, които са удължени до 23 юни 2017 година, налагат забрана за внос на продукти от Крим, за инвестиране там, за сътрудничество в туризма, както и за износ на някои стоки и услуги за полуострова.

Действието на тези мерки е ограничено само за територията на Крим и Севастопол и са задължителни за всички граждани на ЕС и базираните в ЕС компании, се посочва в съобщение на Съвета на ЕС, цитирано от ТАСС и БТА.

След анексирането на Крим, подкрепяни от Русия бунтовници започнаха въоръжени действия срещу Киев в Източна Украйна, където от пролетта на 2014 година над 9000 души бяха ранени в боевете.

Кризата в Украйна обтегна допълнително отношенията между Москва и Запада, макар че ЕС се опитва да преразгледа по-широката си политика към Москва през втората половина на годината.

Този пакет от санкции е различен от тези, свързани с руската подкрепа за сепаратистите в Източна Украйна.

Очаква се ЕС идната седмица да удължи до края на годината по-широките си икономически санкции срещу Русия, наложени заради ролята й в украинската криза.

Решението за удължаване на санкциите с шест месеца се очаква да бъде взето на 21 юни на ниво посланици на страните членки, след което официално да бъде одобрено на среща на външните министри на 28-те в Люксембург на 24 юни.

Някои страни членки като Италия, Унгария, Гърция и Кипър все по-силно демонстрират нежеланието си за подновяване на санкциите, а Германия спомена за поетапнa отмяна на някои от тях. Въпреки това удължаването им с шест месеца идната седмица не поражда съмнение у никого, казват дипломати.

Жан-Клод Юнкер и руският президент Владимир Путин обсъдиха отношенията ЕС-Русия на среща в Санкт Петербург, но не са дискутирали въпроса за санкциите.

Руският президент Владимир Путин призова европейските лидери да подобрят отношенията със страната му въпреки санкциите, предаде Асошиейтед прес.

В изказване на международен икономически форум в Санкт Петербург Путин каза, че Европейският съюз би трябвало да прояви гъвкавост и да вземе под внимание интересите на европейските инвеститори, които искат да правят бизнес с Русия.

Руският президент заяви, че сегашната напрегната геополитическа ситуация е свързана до голяма степен с икономическите трудности и прогнозира, че е възможно изкуствено предизвикване на геополитически проблеми, посочва ТАСС.