Името на джихадиста бе разкрито от британската телевизия Би Би Си и американският в. "Вашингтон пост", предаде БТА.

Двама американски правителствени източници потвърдиха пред Ройтерс, че според разследващите екзекуторът на заложниците от видеоклиповете на "Ислямска държава", станал известен като "Джихади Джон", е Мохамед Емуази.

Мохамед Емуази е от Лондон. Той е израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил колеж, специалност компютърно програмиране в Уестминстърския университет.

Предполага се, че Емуази е заминал за Сирия около 2012 година и по-късно се е присъединил към ИД.

В записите, разпространени от ИД, мъжът с черна маска, говори на английски с лондонски акцент.

Освободени бивши заложници на ислямистите разказват, че "Джихади Джон" получил прякора си, защото се движел в група от няколко британци в ИД, които били наричани "Бийтълс".

В интервю за "Вашингтон пост" близък приятел на екзекутора казва: „Нямам съмнение, че Мохамед е Джихади Джон. Беше ми като брат... Сигурен съм, че е той”.

Според приятеля на Емуази той се радикализирал след дипломирането си, когато заминал на сафари в Танзания с двама приятели - германец, приел исляма, на име Омар, и друг мъж име Абу Талиб. Още при пристигането им със самолет в столицата Дар-ес-Салаам през май 2009 г. те били арестувани от полицията и задържани в ареста цяла нощ, преди да бъдат депортирани от страната.

Според "Вашингтон пост" Емуази твърдял, че представители на британските разузнавателни служби МИ-5 се опитали да го вербуват. После се опитал да се премести в Кувейт, но бил арестуван от служители на отдела за борба с тероризма във Великобритания през 2010 г. Емуази получил забрана да напуска Великобритания, но успял да стигне до Сирия две години по-късно.

Представител на правозащитна организация, който е бил в контакт с Емуази, преди да замине за Сирия, също смята, че той е екзекуторът, превърнал се в символ на групировката.

Смята се, че Джихади Джон е извършил обезглавяванията на трима американци и двама британци.

В края на август м.г. вестник "Сънди Таймс" съобщи, че британските тайни служби МИ-5 и МИ-6 са идентифицирали британския джихадист, заподозрян в жестокото убийство на американския журналист Джеймс Фоули. Тогава изданието написа, че главният заподозрян, който се крие зад прозвището Джихади Джон, е 23-годишният Абдел-Маджид Абдел Бари от Източен Лондон.

Три месеца по-късно британецът Ахмед Мусана обяви, че е разпознал 20-годишния си син Насър Мусана във видеозаписа, съобщаващ за екзекуцията на американския заложник Питър Касиг от бойци на "Ислямска държава".
На кадрите студентът по медицина Насър Мусана стои редом до Джихади Джон.