Първият самолет от типа АУАКС на НАТО започнал дежурство тази сутрин в 8,30 часа българско време.
В операцията участват три самолета Боинг Е-3 "Сентри", оборудвани с апаратура за наблюдение и ранно предупреждение, които ще летят на 8-часови смени над Средиземно море.
НАТО разполага общо със 17 самолета от този тип. Част от тях в момента действат в небето над Афганистан.

Решението за наблюдение бе взето вчера, предаде АП. Заповед за подготвяне на ескадрилата от самолети Боинг Е-3 "Сентри", базирана в Люксембург, за 24-часов режим на наблюдение, била дадена още във вторник.

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен каза днес, че евентуални военни действия на алианса в Либия би трябвало да се основават на явна необходимост и ясен мандат и да имат подкрепа в региона, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
"Нужно е всяка операция, която предприемаме, да зачита три важни принципа: първо, трябва да има очевидна необходимост за действие на НАТО; второ, трябва да има ясна правна основа; и трето, трябва да има твърда регионална подкрепа", заяви той в Брюксел, където министрите на отбраната от алианса се събраха, за да обсъдят възможности за отговор на кризата в Либия, включително налагане на забранена за полети зона.

Създаването на такава зона на настоящия етап ще има ограничен ефект. Този извод бил направен по време на закрито заседание на съветниците на президента Барак Обама по въпросите на националната сигурност, стана ясно по-рано.
Според твърдения на анонимни източници на АП, забраната за полети на либийски военни самолети няма да доведе до отслабване на офанзивата на либийската армия срещу позиции на противниците на режима в Триполи.
Позицията на съветниците на президента вероятно ще окаже сериозно влияние върху дебатите за евентуална военна интервенция в Либия.

Русия смята за необходимо внимателно да проучи въпроса за евентуално закриване на въздушното пространство над Либия със силови средства. Преди да вземе радикални решения, Москва има желанието да си подсигури проверена информация от независими и обективни източници, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Съветът за сигурност на ООН е обявявал в миналото подобни зони, напомни днес пред журналисти в Москва руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от агенцията.

Последна актуализация в 16,50 ч.