Това коментира Бойко Борисов и каза, че сам е разпоредил пропускането на руските самолети с хуманитарна помощ през българското въздушно пространство.

В изказването си пред членовете и симпатизантите на ГЕРБ в зала "Арена Армеец" Борисов посочи, че преди няколко дни е имал едно действително върховно изпитание - една нощ министърът на отбраната и началникът на Генералния щаб на Българската армия са му предали, че има план за полети на руски военни самолети през нашата страна.

"Много е ясна военната ни доктрина, много е ясна нашата задача да охраняваме южния фланг на НАТО, много ясно е разписано какво трябва да направят нашите пилоти", посочи той.

"Трябваше да се вземе решение как да постъпим в този момент. Дилемата е дали да изпълним това, което имаме като поет ангажимент, с ясното съзнание, че на другия ден трябва да събираме останки на хора и самолети по Черно море. Това не мога да го допусна. Тогава разпоредих, ако се наложи, да ги пропуснат", заяви Борисов.

По думите му след това е по-лесно да се разбере с партньорите от НАТО, "отколкото да идват и да изкарват с ковчези пилоти".

Истински се надявам в Москва да не си експериментират с нашите приятелски чувства, коментира Борисов.

"Взехме това решение с ръководството на армията, но не бива да бъдем провокирани, защото това не е добър пример за добросъседство и приятелство. Има дипломатически канали, по който може да мине всеки хуманитарен транспорт и ние ще го пропуснем", добави той.

Пред членове и симпатизанти в "Арена Армеец" ГЕРБ представи кандидати си за кметове за предстоящите местни избори.