Миналата седмица Владимира Янева беше временно отстранена от поста по настояване на главния прокурор, след като срещу нея беше образувано досъдебно производство за неправомерно резрешение за СРС-та по разработката "Червеи".

Преди два дни самата Янева подаде оставка. Днес 15 от членовете на ВСС гласуваха "за" тя да бъде приета, само един се въздържа, предаде БТА.

Предложението съдията Владимир Йорданов да поеме СГС е на председателя на ВКС Лозан Панов.

В тази ситуация по-доброто решение ще е начело на най-големия окръжен съд в страната да застане човек, който не е част групите в него, между които има напрежение, мотивира предложението си Панов. По думите му вътрешен човек няма да може да осигури стабилност.

"Трябва да се потуши напрежението сред колегите, както и да се подобри начинът за разпределение на делата", добави той.

Ще бъде направена проверка и на командированите съдии, както и основанията за това. 

На излизане от заседанието Панов призова и останалите членове на ръководството на СГС да подадат оставки, защото то е изцяло отговорно за състоянието на тази съдебна институция. Той поясни, че това е необходимо, защото СГС е най-големият съд в България и трябва да има висока степен на обществено доверие в него.

Председателят на ВКС обаче добави:

Доколкото имах разговори с двама от зам.-председателите в съда, смятам, че не се очакват още оставки. Това е личен избор на колегите. Ако те ги подадат това би било добре за временно изпълняващият длъжността на председател“.

По-късно днес ВСС образува дисциплинарни производства срещу Янева и една от заместничките ѝ – Богдана Желявска. Предложението за това отлежаваше от миналия четвъртък, когато беше внесено от Панов и правосъдния министър Христо Иванов. Причината е именно откритите нарушения при разпределението на делата и съмненията за корупция, заради които десетки съдии призоваваха многократно ръководството на СГС да подаде оставка.