Районният съд в Бургас постанови, че няма достатъчно доказателства, че именно Низамов е вързал бежанците със „свински опашки“.

От прокуратурата, която искаше 2 години затвор за Перата, заявиха, че ще протестират оправдателната присъда. Според прокурор Райко Стоянов делото е претърпяло обрат, защото свидетели са получили "неочаквана амнезия" и са променили показанията си.

На съдебното заседание през януари се разбра, че защитен свидетел се е отказал от показанията, дадени по-рано. При повторния разпит той заявил пред магистратите, че не Низамов, а мъж от Поморие е вързал ръцете на тримата афганистанци.
В залата стана ясно още, че експертите не могат да докажат категорично кой е човекът от клипа, който слага "свинските опашки" на мигрантите.

Днес самият Низамов благодари на съдията, който бил един от малкото смели съдии, опълчили се на организирания трафик на мигранти, цитира го bTV. Перата заяви, че делото срещу него е политическо и че смята да продължава да патрулира по границата.

31-годишният Низамов е обвинен за това, че на 10 април 2016 година, в землището на село Евренозово, противозаконно е лишил от свобода, като е задържал и вързал трима афганистанци на възраст 18 и 19 години.

До разследване и дело се стигна, след като Перата пусна в профила си във Фейсбук клип с тримата завързани бежанци. След това той заяви, че мигрантите са нападнали него и приятелите му, с които пазели границата.