31-годишният бургазлия е обвинен за това, че на 10 април, в землището на малкотърновското село Евренозово, противозаконно е лишил от свобода, като е задържал и вързал трима афганистанци на възраст 18 г. и 19 г.
Низамов е обвинен и за това, че на 12 април, в апартамент в Бургас, без надлежно разрешително, е държал високорискови наркотични вещества – коноп с нетно тегло 1.015 гр.

До разследване и съдебен процес се стигна, след като Перата пусна в профила си във Фейсбук клип с трима завързани със "свински опашки" бежанци.

При повторния разпит пред състав на Районния съд в Бургас свидетелят е заявил, че не Низамов, а мъж от Поморие е вързал ръцете на тримата афганистанци със свински опашки, съобщи Нова телевизия.

Стана ясно още, че експертите не могат да докажат категорично кой е човекът от клипа, който слага кабелните превръзки на мигрантите. Затова защитата на подсъдимия изиска повторна експертиза.

Самият Петър Низамов заплаши журналистите със съд, защото по думите му бил несправедливо обвинен от медиите.

Защитеният свидетел се отказа от показанията си, защото явно е бил бит и тормозен в полицията, за да каже някакви лъжи.В момента два пъти го разпитват анонимно по време на съдебния процес и не пред мен, а в полицията и два пъти казва, че не съм аз човекът. Аз качих записа, да проблем ли е с това и вие ме обвинихте, защото съм го качил и казахте че аз съм и сега ще бъдете съдени и си гответе джоба, защото след като влезе в сила, оправдателната присъда в сила за вас ще дойде време да сте обвиняеми, подсъдими в дело за клевета”, закани се Перата.

По време на съдебното заседание стана ясно също, че тримата пострадали бежанци не могат да бъдат намерени, съобщиха от пресцентъра на съда.
От бежанските центрове в Харманли, село Баня и Пъстрогор са изпратили писма до магистратите, че тримата мигранти не се намират на тяхна територия.

Районният съд на Бургас определи да бъдат изпратени отново писма до всички центрове за настаняване на мигранти на територията на България, както и до Държавната агенция за бежанците, които до датата на следващото съдебно заседание - 8 февруари, да предоставят актуална информация за издирваните лица и ако пребивават в някое от тези места, да бъдат призовани.