Десетки хиляди граждани на ЕС, които живеят във Великобритания законно са получили отказ от достъп до социални услуги, на които имат право, обясни на пресконференция говорителят на комисията Джонатан Тод, цитиран от БТА.

Властите в Лондон не са успели да приложат правилно проверките за онези граждани от ЕС, които отговарят на критериите за постоянен жител. Именно тази категория имигранти могат да се възползват от социалните фондове и по този критерий се определя кога се извършват измами със "социален туризъм".

Вместо да прилага общите правила за предоставяне на статут за постоянен престой, Великобритания прилага проверка по статут за постоянно пребиваване. Тези проверки могат да бъдат преминати далеч по-трудно, отколкото по общите правила в ЕС, и затова са определени като дискриминационни.

Джонатан Тод коментира, че според британските правила чужденците могат да живеят значителен брой години на Острова, без да получат правото на постоянно пребиваване, а същевременно работят и биха получили право на постоянен престой, ако Лондон спазва европейските правила.

За периода 2009-2011 г. британските власти са получили 42 810 молби за достъп до социални услуги на основата на получен статут за постоянно местожителство, но са отказали 46% от тях на основата на проверките по националните критерии.


Тод се позова на данни от британско университетско изследване, че работещите във Великобритания, дошли от други европейски държави, плащат за данъци и социални осигуровки по-големи суми, отколкото получават от местните социални фондове.

Не можем да прилагаме за Великобритания отделни правила, категоричен бе той.
На въпрос дали британци се възползват от социални услуги в други държави от ЕС, обясни, че изглежда го правят, след като не са се оплаквали.

Неотдавна ЕК е получила писма от Холандия, Великобритания, Австрия и Германия, които настояват за преразглеждане на европейските правила за достъп до социалните фондове от т. нар. социални туристи.

Веднага след като Брюксел обяви, че изправя Великобритания пред Съда на ЕС, министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит се закани да се бори, предаде ДПА.

"Няма да отстъпя и ще продължа да работя за заздравяване на социалната ни система, за да гарантирам, че тя не е отворена за злоупотреби от всеки", каза той.

Хората в страната очаквали от него да защити социалната система от злоупотреби и парите на здраво работещите данъкоплатци.

"Така че няма да стоя отстрани, докато ЕК се опитва да разводни ценните защити, които сме въвели", ядоса се министърът.

Всеки, който се качи на самолет, ще може да поиска помощи незабавно, предупреди по-рано източник от британското правителство, цитиран от "Дейли мейл".

През март премиерът на Великобритания Дейвид Камерън представи нови мерки, които ще ограничат достъпа на имигрантите до общински жилища и социални помощи.