Приетата от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа резолюция осъжда действията на Русия в Крим.

Асамблеята решително осъжда руската военна агресия и последващото анексиране на Крим, което представлява грубо нарушение на нормите на международното право, включително на Хартата на ООН, Хелзинкския акт на ОССЕ и основните норми на Съвета на Европа”, се казва в резолюцията, предаде УНИАН, цитирана от Фокус.

Осъждаме всяко сепаратистко движение, което поставя под съмнение териториалната цялостност на Украйна. Всяка военна или политическа намеса, която поставя под съмнение провеждането на президентските избори, подрива бъдещето на Украйна”, каза докладчикът на ПАСЕ за Украйна Майлис Репс от Естония.

Резолюцията на ПАСЕ осъжда предложенията на Русия за федерализирането на Украйна, тъй като това „би довело до значително отслабване на единството и стабилността на страната”.

Приетата от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа резолюция за Украйна „не означава, че Русия ще преразгледа своята външна политика и своите принципи”.

Такова мнение изрази пред журналисти ръководителят на руската делегация в ПАСЕ, председател на комисията за външните работи в Държавната дума на Русия, Алексей Пушков.

В тази организация има много резолюции и нека не преувеличаваме тяхното значение. От това, че са ни призовали към нещо и са приели някаква резолюция, изобщо не означава, че ще преразгледаме нашата външна политика, нашите принципи”, отбеляза той и добави:

Ако мнозинството в асамблеята смята, че Русия несъответства на принципите на Съвета на Европа, нека първо да погледнат самите себе си колко съответстват.

Русия е готова да бъде в ПАСЕ в условията, когато нашите колеги са готови за диалог, но ако колегите ще са готови само за крясъци, шум и осъждане, ние няма да се придържаме към ПАСЕ и дадохме да се разбере това”, отбеляза ръководителят на руската делегация.