В самото учение, изглежда, се разиграва пълномащабна конфронтация с НАТО. То включва ядрени подводници, балистични ракети със среден обсег и стратегически бомбардировачи, пише в коментарен материал агенция Стратфор.

Русия също така разполага близо до границите на НАТО стратегически оръжия, сред които системи от ядрения й арсенал.

Разполагането на предна линия на балистични ракети със среден обсег и бомбардировачи е провокативен ход, който показва, че е възможно предприемане на изпреварващи действия срещу НАТО и Източна Европа.

Като се имат предвид военните действия на Русия в Украйна, не може да се изключи възможността, макар и малко вероятна, Москва да разшири операциите си.

Поради тази причина, а и защото Русия нарочно е замислила ученията да имитират евентуален конфликт с Европа, маневрите будят тревога в Европа, изтъква Стратфор.

С разполагането на бомбардировач "Ту-22М3" Русия също така открито зове заплахата за ядрена конфронтация. Като се имат предвид изявленията на Москва за възможно разполагане на ядрени оръжия в Крим, Русия явно свързва украинската криза и намеренията си в Арктика с притежавания от нея ядрен арсенал.

Големият географски обхват поставя това учение извън обичайния модел на други бързи руски маневри. Той също така го поставя в същите райони, където НАТО провежда своите учения, включително балтийските страни, Румъния и Унгария.

Най-забележителните маневри на НАТО се провеждат като част от американската операция "Атлантическа решителност".

Русия отбелязва засилените разузнавателни полети на САЩ над балтийските страни и разширената операция за въздушно патрулиране в региона, която провежда НАТО.

Русия е провеждала и по-големи учения, но те обикновено са се съсредоточавали върху определен военен окръг или флот, или комбинация от тясно свързани такива, а сега са включени най-различни части от руската армия - от Северния, Балтийския и Черноморския флот през западните и южните военни окръзи.

Провеждането на това учение в район, простиращ се от Норвегия до балтийските страни през Полша и Крим, явно е насочено към НАТО и източноевропейските членове на алианса, посочва Стратфор.

Като се има предвид военното напрежение във връзка с кризата в Украйна и крехкото примирие там, тези маневри са агресивен сигнал, особено с оглед на това, че се осъществяват след загадъчното изчезване на руския президент Владимир Путин миналата седмица.

Русия е заинтересована да покаже военни мускули, за да напомни на всички какви поразии може да причини и да разубеди всеки, който би решил да предприеме крайни действия в Украйна.

САЩ са внимателни, когато става дума за Украйна. Вашингтон дори забавя изпращането на 300 американски военнослужещи в западната част на Украйна като част от действия за обучение.

САЩ обаче настояват, че изпращането им все още е възможен вариант, и може да го разпоредят още през април. Освен във връзка с Украйна Русия също така отговаря на провеждането на военни учения в Източна Европа, където отеква украинската криза.

Засилването на руската военна активност като цяло, увеличаването на присъствието на НАТО и на военните учения в Източна Европа, водят до военно перчене, което напомня за времето на Студената война, изтъква Стратфор.

В този контекст руските маневри служат като заплахи за противопоставящите се страни, демонстрирайки сила и предполагайки намерение. Но те също така са важни военни инструменти за руската армия.

За да се поддържа готовност, трябва да се провеждат операции или да се разполагат войски чрез учения. Освен това е необходимо руските военни плановици да имат реалистична представа за възможностите на руските сили.

Няма по-добър начин да получиш такава представа от това да вкараш тези сили - или част от тях - в действие.

Със своите военни учения Русия показва на останалия свят какви операции и кои военни окръзи смята за ключови в стратегическото си планиране, отбелязва в заключение Стратфор.