Унгарският премиер назова по име председателя на Европейския съвет Доналд Туск като един от поддръжниците на тази политика, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Орбан се изказа ден след посещението в Будапеща на руския президент Владимир Путин, при което двамата лидери се договориха Русия да продължи да доставя газ на Украйна, бетонирайки все по-силните двустранни връзки.

На брифинг с журналисти Виктор Орбан каза, че в ЕС има разделение по въпроса какво да е отношението към Русия. Унгария, Чехия, Словакия и Австрия смятат сътрудничеството за необходимо, отбеляза той.
 
Според нас без сътрудничество с руснаците не можем да постигнем целите си, заяви Орбан.

Балтийските страни и Полша, както и САЩ, мислят, че Русия трябва да бъде лишена от сътрудничеството с ЕС, добави той. Това разцепление в ЕС е много дълбоко и има стратегически характер, заяви премиерът, посочвайки, че Туск е от другата страна на тази разделителна линия.

Утре Орбан ще посети Варшава, за да се срещне с приемника на Туск на премиерския пост Ева Копач.

Орбан подкрепи европейските санкции срещу Русия, припомня Ройтерс.

Санкциите срещу Русия са лицемерни. Ако наказвате Русия, то трябва да накажете и всички тези страни, в които руските милиардери са инвестирали своите активи,  заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в интервю за германското сп. "Щерн".

Въпреки това той не беше категоричен за това дали е против евентуално разширяване на санкциите.
 
"Искам ЕС да достигне до споразумение в диалога и да говори с един глас", каза Ципрас.